Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2015-03-20 09:00


Västragötalänningarna ska dansa sig friska - VGR satsar på hälsa genom kultur


Går det att bugga bort åderbråcken eller bota nästäppan med en wienervals? Kanske inte, men VGR hoppas nå resultat när Närhälsan Kyrkbyn får 140 000 kronor till ett projekt med dansterapi ihop med Atalante och Integrationsnätverket i Göteborg.

Sedan 2014 har Västra Götalandsregionens kulturnämnd satsat på kulturprojekt som involverar sjukvården. Målet är att kombinera två av de saker som VGR är ledande på i Sverige – hälsovård och kultur – för att ge invånarna så bra liv som möjligt.

Nu är den senaste ansökningsperioden slut och det står klart att projektet ”Dansterapi för integration och läkning” får 140 000 kronor av kulturnämnden i VGR. Bakom projektet står den ideella föreningen World Dance Company i samarbete med Närhälsan Kyrkbyn, Integrationsnätverket i Göteborg och Atalante.

Personer från Integrationsnätverket – som också är patienter på Närhälsan – kommer att erbjudas dansterapi under 10 gånger.

För få involverar sjukvården

Dessvärre var detta det enda projekt som beviljas medel i denna ansökningsomgång, trots att åtta andra ansökningar kommit in.

- Flera av de andra projekten är spännande men för att kunna få pengar måste de sökande förankra sin idé med någon del av sjukvården och få med dem i projektet, annars bedömer vi att möjligheterna att lyckas som mycket små, säger Ylva Gustafsson, ansvarig handläggare på VGR:s kultursekretariat.

Läs mer om VGR:s satsning på kultur i vården på www.vgregion.se/kultur



Kontaktperson: Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 0703-41 05 65
Lars Nordström (FP), 1:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 070-920 68 39 Anne-Charlotte Karlsson (S), 2:e vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 073-949 55 68 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikatör, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF