Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2014-10-16 14:30


Vem får kulturstöd från VGR? - Kreaktor skapar transparens och kontaktyta


Vad är en Kreaktor? Inget mindre än en smart internetsida kopplad till Västra Götalandsregionens databaser. Kreaktor låter alla se vilka organisationer som har beviljats ekonomiskt stöd för att skapa kultur. Dessutom kan nya samarbeten uppstå genom en unik matchningsfunktion.

- Som kulturnämnd i Västra Götalandsregionen ska vi stimulera kulturaktörer. Det kan göras på olika sätt men ett återkommande önskemål vi får är mötesplatser och goda exempel. På Kreaktor hittar man goda idéer och ansökningar som fått pengar och därmed de piggaste aktörerna inom olika kulturområden, förklarar Alex Bergström (S), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Ett annat ledord som varit viktigt för kulturnämndens beslut att utveckla Kreaktor är transparens. Som den största regionala finansiären i Sverige av kultur är Västra Götalandsregionen en stor aktör som fördelar över 1,3 miljarder kronor per år. Med en stor budget kommer ett stort ansvar att visa hur fördelningen sker, resonerar kulturnämnden i VGR.

www.kreaktor.vgregion.se möts besökaren av information om de olika typer av stöd som finns att söka från Västra Götalandsregionen inom kulturområdet. Man kan filtrera fram vilka som tidigare beviljats stöd inom särskilda områden – geografiskt eller kulturellt – och under vissa år. Det går även att läsa en sammanfattning av den ansökan som legat till grund för stödet vilket kan ge potentiella sökare inspiration och insyn i vilka initiativ som tidigare fått kulturnämnden att bevilja stöd.

Resultaten redovisas i listor – eller i kartbilder – och besökaren kan också skapa sin egen statistik för att se hur kulturnämndens stöd fördelats i Västra Götaland och mellan de olika kulturformerna.

I dagsläget finns de senaste två årens beviljade stöd inlagda i Kreaktor, men genom kopplingen till VGR:s databaser kommer Kreaktor med tiden att bli en omfattande resurs.

- Om några år kommer det bli riktigt spännande. Då finns data för långa bidragsperioder och man kommer kunna se tendenser vad gäller spridning och fördelning. Då får vi ett lättillgängligt analysverktyg som inte minst är nyttigt för oss kulturpolitiker, säger Alex Bergström.

Utöver inspiration och transparens är avsikten att Kreaktor ska vara en kontaktyta, inte bara för de institutioner som fått stöd, men också för det fria kulturlivet. De hundratals aktörer som fått stöd, och därmed en profil på Kreaktor, kan – om de vill – ange vad de söker och vad de kan erbjuda, inom områden som lediga lokaler, kompetens, intresse att delta i projekt eller EU-ansökningar. Allt fullt sökbart: en sorts kulturskaparnas matchningsfunktion.

Besök Kreaktor på: www.kreaktor.vgregion.se



Kontaktperson: Alex Bergström ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-693 24 44
Lars Nordström, 2 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070-920 68 39 Lena Jagers Bladini 1 vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd 070 - 235 78 15 Staffan Rydén, kulturchef Västra Götalandsregionen 070-082 45 58, Björn Skog, kommunikationsansvarig, Västra Götalandsregionens kultursekretariat 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF