Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2009-03-09 09:45


FRISPEL - Framtidens kultur i framtiden?


Som första plats i Sverige inrättar nu Västra Götaland ett nytt stöd för att fånga de nya, oväntade och förhoppningsvis kontroversiella kultur- och konstförslagen. I samarbete med stiftelsen framtidens kultur – som nu avvecklar sin ordinarie verksamhet – skapas därmed en kraftfull resurs som skall användas för att stimulera alla de bra förslag som annars inte ryms i de befintliga strukturerna.

- Vi är stolta över att kunna presentera det här förslaget och mycket glada över samarbetet med framtidens kultur. Det här är en genuin innovation på kulturområdet. Den saknar motstycke och visar på två viktiga saker, säger Kristian Berg, Västra Götalandsregionens kulturchef. Dels att vi fortsätter att lyhört anpassa regler och förutsättningar för det konst- och kulturliv som hela tiden förändras och utvecklas. Och dels att Västra Götalandsregionens kulturpolitiker konkret gör det som andra mest pratar om. Det är osedvanligt modigt.

I den nyligen presenterade kulturutredningen framhålls vikten av att förvalta arvet efter framtidens kultur och hitta nya former för att stimulera utveckling och experiment. Idag har systemen och bidragsreglerna på kulturområdet stagnerat, menar utredningen, och det tillåter sällan några konstnärliga misslyckanden. I samarbete med Framtidens kultur inför nu Västra Götalandsregionens kulturnämnd FRISPEL KULTURELLA INNOVATIONER – ett stöd med mycket få begränsningar.

FRISPEL KULTURELLA INNOVATIONER ska främst uppmuntra personer, verksamheter, organisationer eller föreningar som aldrig har sökt och/eller fått stöd av nämnden tidigare. Många gånger är det viktigt att kunna stödja projekt i ett tidigt skede och därför ska stödet kunna sökas av projekt som är i sin uppbyggnadsfas. Vid bedömningen av ansökningar prioriteras projekt som sätter kulturen i samband med andra samhällsområden och att alla delar i Västra Götaland får del av stödet. Samarbeten på nationell, nordisk, europeisk och global nivå uppmuntras av dem som ansöker. 

– FRISPEL ökar möjligheterna för unga människor att söka stöd till kulturprojekt eftersom ansökningsformerna är enkla och snabba, säger Lars Nordström (fp)ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Stödet kan också gå till nya arbetsmetoder där lärandet och det forskaranknutna sätts i fokus. Hur ser ondskans kultur ut? Trygghetens? Kärnfamiljens? Njutningens? De nya svenskarnas? De papperslösas? Vad gör konsten med oss? FRISPEL ska också kunna stötta lokal utveckling och att hitta nya former för att medborgarna ska kunna delta i projekten. Ansökan sker löpande och behandlas tre gånger om året. De projekt som får ett stöd kommer att uppmanas att redovisa i okonventionella former eftersom berättelsen om projektet kan vara minst lika viktig som resultatet

Ett externt råd kommer att föreslå vilka projekt som skall få stöd och kontinuerligt följa projektens utveckling. Rådet kommer att samarbeta med Västra Götalandsregionens kultursekretariat.

Beslutet om FRISPEL fattades på Västra Götalandsregionens kulturnämnds sammanträde den 3 mars 2009. Övriga ärenden som behandlades under mötet finns i snabbprotokollet här.  



Kontaktperson: Lars Nordström (fp) kulturnämndens ordförande 070-920 68 39,
Conny Brännberg (kd), 1 v. ordförande 070-341 05 65, Johnny Nilsson (s), 2 v. ordförande 070-828 17 25, Kristian Berg, kulturchef 070-297 23 22, Jenny Jernberg kommunikatör 070-212 50 72


Läs meddelandet som PDF