Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-07-15 08:00


25 gånger mer vindkraft i Västra Götaland


25 gånger mer vindkraft till år 2020. Det kan bli resultatet visar en färsk studie från Västra Götalandsregionen om hur man kan stärka utvecklingen av vindkraft. Vindkraften är under kraftig utbyggnad i Västra Götaland. 2007 var produktionen av vindel knappt 0,2 TWh. Men det finns förfrågningar och planer på ytterligare 7–8 TWh.

Västra Götalandsregionen har tagit fram studien för att få underlag för att stimulera och påskynda utvecklingen av vindkraft i Västra Götaland. En ökning med 25 gånger dagens produktion, det vill säga till 5 terawattimmar, är realistisk till år 2020. Förutsättningar som måste förbättras för en ökad utbyggnad är bl a:

  • En enklare och snabbare tillståndsprocess. 
  • Fler företag i Västra Götaland som arbetar inom hela kedjan av vindkraft, från finansiering, försäkringar, byggande, till drift och service.

Studien visar på att samverkan mellan industrin, forskningen och den offentliga sektorn är en viktig framgångsfaktor för att vindkraften ska utvecklas ytterligare i Västra Götaland. 

Nätverket Power Väst ska öka samverkan
Nätverket Power Väst är referensgrupp för EU-projektet Power Cluster som ska främja vindkraft. Power Väst vill öka samverkan mellan olika Västsvenska aktörer som ser affärsmöjligheterna.

- När Volvo varslar om uppsägningar och deras underleverantörer drar ner på produktionen så behövs det något nytt som tar tillvara den verkstadstekniska kompetens som finns. Här finns stora möjligheter för industrin att växla över till att bli leverantörer av teknik till en växande förnybar energikälla, säger regeringens vindkraftssamordnare för sydvästra sverige, Lennart Värmby.

- Vindkraft är en viktig del i den energiomställning som vi har inlett i och med klimatdíalogen Smart energi. Förutsättningarna för att öka på takten i utbyggnaden av vindkraften är mycket goda i Västsverige. Forskning, industriella aktörer och energibolag har stort engagemang inom både energi och miljöfrågor, säger Per Olov Blom, miljönämndens ordförande.

I nätverket Power Väst ingår, utöver Västra Götalandsregionen som huvudman, regeringens vindkraftssamordnare för västra Sverige, Business Region Göteborg, Göteborgs Energi, Chalmers, SSPA Sweden AB och Öckerö kommun.

Rapporten "Vindkraft i Västra Götaland - status och möjligheter" finns här



Kontaktperson: Per Olov Blom, miljönämndens ordförande, 0531-613 06,
Tomas Österlund, miljöhandläggare, 0702-22 12 19, Anders Carlberg, ansvarig för maritima frågor, 0708-82 15 41


Läs meddelandet som PDF