Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-03-17 15:30


Beslut vid regionutvecklingsnämndens sammanträde


Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd har idag haft sammanträde i Alingsås. Nämnden beslutade om medel till ett antal projekt och verksamheter som på olika sätt bidrar till tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Ett urval av besluten beskrivs nedan. Samtliga ärenden och beslut finns som länk nedan.

Ytterligare utvidgning av företagsakuten

Regionutvecklingsnämnden beslutade att utvidga ”Företagsakuten Västra Götaland”, som erbjuder rådgivning och förhandlingshjälp till företag, med färre än 20 anställda, som hamnat i ekonomisk eller juridisk kris. Detta för att undvika att de hamnar i konkurs. Företagsakuten är redan verksam i Göteborgsregionen och tilldelas nu 1 075 000 kronor för att omfatta även Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad. Business Region Göteborg är projektledare för Företagsakuten. Det kommer att bildas en styrgrupp med representanter från varje delregion, Företagarna och Almi.

För mer information, kontakta: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

4,35 miljoner kronor för att främja kvinnors företagande

Västra Götalandsregionen har av regeringen fått i uppdrag att fördela 4,35 miljoner kronor för att främja kvinnors företagande under 2009. Denna gång har prioriteringen varit ”kvinnor i arbetslivet som bär på en idé/innovation och som kan tänka sig att starta företag”. Regionutvecklingsnämnden beslutade att totalt åtta projekt får dela på anslaget:

  • ”Kvinnor i skogs- och tränäringen i Västra Götaland”, Skog & Trä i Väst, 232 825 kr
  • ”Future Management – en tillväxtstege”, 2Core AB, Skövde, 249 000 kr + 90 000 i regionala medel
  • Rådgivning och affärsutveckling för medlemmar i ideella föreningen Business in West, Uddevalla, 151 150 kr
  • ”Stimulera kvinnors företagande på landsbygden”, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 813 000 kr
  • PreIQube, IQube AB, Göteborg, 1 475 000 kr
  • MAGU, Metodutveckling för attitydpåverkan inom Göteborgs universitet, GU Holdning AB, 623 335 kr 
  • Främja kvinnors företagande idé/innovation, Wengbrand Redovisning AB, Ulricehamn, 645 450 kr 
  • Elwira Boot Camp, Ideella föreningen Elwira, Göteborg, 159 740 kr

För mer information, kontakta: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

Nytt arbetssätt med moduler inom elektronik och programvara

ElektronikUtvecklingsCenter i Västra Götaland, EUC, tilldelas 4 443 000 kronor av regionala utvecklingsmedel för projektet ”Modulariserad Elektronik och Programutveckling”. Att bygga elektroniken och programvaran på olika moduler innebär ett nytt sätt att utveckla elektroniska styrenheterna i t.ex. vitvaror. Tidigare har det anpassats specifikt för varje applikation. Genom projektet vill EUC tillämpa detta arbetssätt till nya konsument- och industriprodukter och dessutom skapa en utvecklingsmodell för framtagning av elektronik- och programvarubaserade underenheter. EUC finns på flera orter i länet och erbjuder sina medlemmar rådgivning och en flexibel miljö för utveckling och konstruktion.

För mer information, kontakta: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

10 miljoner kronor för marknadsföring av GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniorkester och Film i Väst

Regionutvecklingsnämnden har sedan 2005 avsatt 10 miljoner kronor per år för marknadsföring av GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniorkester och Film i Väst. Nämnden beslutade idag att fortsätta denna satsning även för 2009 och avsätter 6 miljoner kronor till GöteborgsOperan, 3 miljoner kronor till Göteborgs Symfoniker och 1 miljon kronor till Film i Väst. Marknadsföringen av de tre kulturinstitutionerna ska bidra till att profilera Västra Götaland som en ledande kulturregion med en stark internationell prägel.

För mer information, kontakta: Agneta Mårdsjö, tel: 0703-75 19 23

Fortsatt satsning på Biomedicinsk Utveckling i Västsverige

Regionutvecklingsnämnden avsätter 3 miljoner kronor till projektet ”Biomedicinsk Utveckling i Västsverige”. Det är en långsiktig och framgångsrik satsning som ska pågå i totalt tio år, förutsatt att målen uppfylls. Syftet med Biomedicinska Utveckling i Västsverige är att ”skapa långsiktigt hållbar tillväxt inom det biomedicinska området i länet – baserat på internationellt konkurrenskraftig forskning och företagande”. Fokus ligger bland annat på att utveckla och förstärka behovsmotiverad forskning samt att utbilda ledare för avancerad affärsutveckling av biomedicin. Vinnova är huvudfinansiär och bidrar med 6 miljoner kronor per år i tio år. Projektet drivs av Business Region Göteborg och har flera huvudmän bakom sig.

För mer information, kontakta: Helena L Nilsson, tel: 0706-63 09 18

Center of visualization

Föreningen Center of visualization är en mötesplats för aktörer inom digital visualisering. Centrat tilldelas 600 000 kronor av regionala utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla verksamheten. Business Region Göteborg driver projektet, i tätt samarbete med framförallt Innovatum i Trollhättan och Högskolan i Skövde/Gothia Science Park i Skövde, men även med Sahlgrenska Science Park, Lindholmen Science Park och Brewhouse Innovation i Göteborg. Några av målen för 2009 är att öka antalet medlemmar från dagens 27 stycken, till 41 och att förstärka kontakter med internationella samarbetsparters, bland annat projekt i Singapore och i Kalifornien.

För mer information, kontakta: Helena L Nilsson, tel: 0706-63 09 18

Ny busslinje mellan Ed och Nordby och tätare turen mellan Tanum och Strömstad

Köpcentret Nordby i Strömstad får cirka 400 nya arbetstillfällen i juni. Eftersom det råder brist på arbetskraft i Strömstad har kommunen framfört önskemål om en ny busslinje mellan Ed i Dalsland och Nordby. Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta 8 miljoner kronor för att köra kollektivtrafik på försök i två år mellan dessa orter. Vidare avsätts 700 000 kronor för att utöka antalet turer mellan Tanum och Strömstad.

För mer information, kontakta: Ulrika Bokeberg, tel: 0702-63 09 95

En sammanställning över regionutvecklingsnämndens samtliga beslut finns i snabbprotokollet:

Lista på regionutvecklingsnämndens beslut

Handlingarna till sammanträdet finns på www.vgregion.se, under Politik & Beslut, Protokoll och handlingar:

Regionutvecklingsnämndens handlingar 



Kontaktperson: Kent Johansson (c) ordförande regionutvecklingsnämnden, tel 0705-37 03 40 eller
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF