Biogas kan försörja en stor del av transportsektorn med förnybart bränsle. Efterfrågan på avfall och biprodukter från jord- och skogsbruk för att göra biogas, skapar behov av fler tjänster inom industri och verkstad för teknik och utrustning för produktionen. Det ger också nya och hållbara jobb.
Under klimatmötet i Köpenhamn lobbade Västra Götalandsregionen och Region Skåne för satsningar på biogasproduktion som kan minska klimatpåverkan från trafiken och ge globala affärsmöjligheter.
- Jag tror helhjärtat på biogasens möjligheter både lokalt och globalt. Biogasen har fördelar både som det klimat- och miljösmartaste bränslet. Det kan bidra till export av svensk miljöteknik och ge fler jobb i vår egen region, säger Per Olov Blom, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.
De barnsjukdomar och problem med kapacitet som Stockholmsregionen har är överspelade sedan länge i Västra Götaland som tillsammans med Skåne är ledande på biogas. De båda regionerna vill påskynda utvecklingen och har uppmanat regeringen att bland annat fastställa ett nationellt produktionsmål för biogas och besluta om styrmedel för att nå målet.
Västra Götalandsregionen har bidragit till en rad projekt och satsningar på biogasproduktion som Biogas Brålanda, Biogas Väst, Energikombinat Otterbäcken och Skaraborgsgas. Regionstyrelsen beslutade nyligen att biogas ska prioriteras som bränsle i regionens egna fordon. Regionen har drygt tusen fordon och beslutet ger därför ett bra stöd åt biogasmarknaden.
I Västra Götaland finns idag 34 tankställen för fordonsgas med minst 50% biogas och på nio orter kan man välja att tanka lokalt producerad och i stort sett 100 procent biogas.
Biogas som tillverkas av avfall och restprodukter är ett klimatsmart bränsle som reducerar koldioxidutsläppen med cirka 90%. Det har dessutom mindre hälsoskadliga utsläpp och partiklar än alla andra bränslen för förbränningsmotorer.
www.vgregion.se/biogas