Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-04-09 16:30


En älvpendel för gods ger möjlighet att möta klimathotet


Att sjöfarten ska frakta mer gods diskuteras i dialogform inom ramen för Västra Götalandsregionens stora klimatsatsning, Smart energi.

Utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland minskar, liksom vårt beroende av fossila bränslen, men det finns ett stort undantag. Transportsektorn är idag nästan helt oljeberoende och utsläppstrenden måste vändas. Därtill är det bra om dagens hårt trafikerade väg- och järnvägsnät får avlastning.

En lösning kan vara att öka godstransporterna på våra vattenvägar. Till exempel en älvpendel på Göta Älv mellan Göteborg och Trollhättan eller till och från Vänern. En förutsättning är dock att sjöfarten miljöanpassas t.ex. genom gasdrivna fartyg. Men hur når vi dit?  

Västra Götalandsregionen inbjuder, tillsammans med Vänerregionens näringslivsråd (VNR), journalister att närvara under diskussionen i morgon torsdag den 10 april kl. 13.00.

Välkommen till Rådmanssalen på Hotell Fars Hatt i Kungälv.

Ordförande för mötet är regionpolitikern Jan Hallberg. Regionens miljönämnd ordförande, Per Olov Blom, medverkar också. Även representanter från kommuner, VNR, kommunalförbund och andra aktörer som arbetar för en renare sjöfart. Förhoppningen är att det under mötet görs konkreta överenskommelser som kan leda bort från beroendet av olja. Tanken är också att bilda en arbetsgrupp med uppgift att ta fram ekonomiska och ekologiska förutsättningar för en älvpendel. 

Mer info finns på: www.vgregion.se/smartenergi



Kontaktperson: Dirk Harmsen 0705- 14 49 77, info@terranordica.com,
Jan Hallberg 0707-61 10 42, jan.hallberg@stadshuset.goteborg.se, Kaj Ringsberg 0705-85 61 23 kaj.ringsberg@telia.com, Per Olov Blom 0708-94 68 91 perolov.blom@vgregioon.se


Läs meddelandet som PDF