Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-06-04 17:30


Västerhavsveckan 2008

En hel vecka med blicken mot havet


Ett friskt och levande Västerhav är en förutsättning för en positiv utveckling i Västra Götaland. För att väcka engagemang för havsmiljön anordnar Västra Götalandsregionen en temavecka, direkt efter midsommar – ”Västerhavsveckan 2008”.

I dag släpps programmet för Västerhavsveckan 2008. Under veckan ordnas många spännande aktiviteter för alla åldrar – från Göteborg till Strömstad. Man kan få uppleva live-filmning med fjärrstyrd undervattensfarkost, föredrag om ny mat från havet och besök på ”Öppen fiskebåt”. I Göteborg bjuds på gratisturer med Paddanbåten. Ombord berättar forskare om havet. Allt för att öka intresset och engagemanget för havets miljö.

- Ett friskt Västerhav är en förutsättning för en positiv utveckling i våra kustområden, säger Per Olov Blom, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. Viktiga näringar som turism och fiske är beroende av det. Liksom vi människor för vår hälsa, rekreation och försörjning. Det är vår uppgift att väcka intresset för att värna havets resurser.

Havsmiljön är under starkt tryck av bl a uppvärmning, storskaligt fiske och giftspridning. Den förändras nu kraftigt. Våra vanliga växt- och djurarter slås ut och nya etablerar sig.
- Alla ekosystem med stor biologisk mångfald - som Västerhavets - är särskilt viktiga, de står emot påfrestningar bättre, säger Per Olov Blom. Det är vår uppgift att skydda dem för framtida generationer.

Västerhavsveckan 2008 anordnas av Västra Götalandsregionens miljönämnd tillsammans med kulturnämnden och regionutvecklingsnämnden. Det innehållsrika programmet är en frukt av samverkan mellan en lång rad medarrangörer. Besökaren får upplevelser man aldrig bjuds på annars.

Lysekil har veckans största utbud. Här kan man klappa fisk och besöka forskningsfartyg och forskningsstationer som normalt inte är öppna för allmänheten. Hönö satsar på en festival med underhållning, mat i havets tecken och mängder av prova-på-aktiviteter. Ta båten dit direkt från Göteborg!

Läkemedelsrester i vatten och miljöpåverkan från sjöfarten är två viktiga frågor som Västra Götalandsregionen arbetar med. Båda tas upp under Västerhavsveckan i seminarieform.

På Västerhavsveckans hemsida, www.vasterhavsveckan.se, finns mer information och hela programmet, som ständigt uppdateras och kompletteras.



Kontaktperson: Per Hörberg, miljöhandläggare 033-17 48 26


Läs meddelandet som PDF