Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2007-06-08 15:30


Gemensamt krafttag för ett bättre klimat


Det pågår flera initiativ i Västra Götaland för att minska beroendet av fossil energi. Västra Götalandsregionen tar nu, i en unik satsning, ett samlat grepp om dessa för att vinna samordningsfördelar, och inleder projektet ”Smart energi”.

Fram till år 2009 ska en regional plan tas fram för hur Västsverige ska bryta beroendet av fossil energi. Detta sker inom ramen för projektet ”Smart energi”. De politiker som utsetts för att leda dialogprojektet är; Ulla Y. Gustafsson (s), Jan Hallberg (m), Leif Blomqvist (s), Gert-Inge Andersson (s), Ulf Eriksson (c), och Monica Selin (kd).

- Det är glädjande att så många politiker visat intresse för att leda projektet och det är särskilt roligt att just dessa personer har tackat ja till uppdraget. Jag tror att de kommer att vara en stor drivkraft och tillföra projektet mycket kunskap. Klimatdialogen inleds i september 2007 och vår förhoppning är nu att så många som möjligt vill engagera sig i arbetet, säger Per Olov Blom, ordföranden i miljönämnden.

Nästan 40 procent av all svensk miljöforskning bedrivs inom högskolorna och universiteten i Västra Götaland och här finns också en hög miljökompetens vid ett antal framstående nationella forskningsinstitut. Dessutom arbetar redan en stor del av näringslivet mycket aktivt med miljöfrågor.
- Vi har en mycket bra utgångspunkt och därmed goda förutsättningar för att lyckas bryta beroendet av fossil energi i Västra Götaland, avslutar Per Olof Blom.

Beredningsgruppen för miljö är ansvarig för ”Smart energi”. Projektet ska bedrivas i form av en bred dialog mellan samhällets aktörer, för att få till en utveckling mot mindre resurskrävande och fler förnybara system. Gruppen har regionfullmäktiges uppdrag att leda Smart energi. Projektet ska fokusera på sex områden; uppvärmning i bostäder och lokaler, grön logistik, persontransporter, förnybara drivmedel, produktion av energi från jord, skog, sol och vind samt livsstil, konsumentmakt och producentansvar.

I beredningsgruppen för miljö samverkar Västra Götalandsregionen och kommunerna. Tillsammans besitter dessa en stor kraft till förändring vilken nu sätts in för att i klimatets intresse minska beroendet av fossil energi. 

Smart energi 



Kontaktperson: Per Olov Blom (c) tfn: 0708-94 68 91
Ulla Y Gustafsson (s) tfn: 0705-76 08 63, Jan Hallberg (m) tfn: 0707-61 10 42, Leif Blomqvist (s) tfn: 0707-31 84 50, Gert-Inge Andersson (s) tfn: 0706-81 79 10, Ulf Eriksson (c) tfn: 0706-48 51 11, Monica Selin (kd) tfn: 0708-44 46 77


Läs meddelandet som PDF