Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-06-23 07:00


Idag börjar Västerhavsveckan 2008


- en hel vecka med blicken mot havet

Under hela denna vecka, vecka 26, ordnas spännande aktiviteter för alla åldrar – från Göteborg till Strömstad. Allt för att öka intresset och engagemanget för havets miljö.

Västerhavsveckans innehållsrika program är en frukt av samverkan mellan en lång rad medarrangörer - universitet och forskningsinstitut, båtföreningar, museer, dykare, fiskare och många andra. Alltihop samordnas av Västra Götalandsregionen.

- Ett friskt och levande Västerhav är en förutsättning för en positiv utveckling i Västra Götaland. Det är för att väcka engagemang för havsmiljön som vi anordnar denna temavecka, säger Per Olov Blom, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.

Om programmet
Hela programmet finns på Västerhavsveckans hemsida. Där ryms en mångfald av olika aktiviteter. Besökaren får upplevelser man aldrig bjuds på annars.
Man kan t ex få uppleva live-filmning med fjärrstyrd undervattensfarkost och besöka forskningsfartyg och forskningsstationer, som normalt inte är öppna för allmänheten. Och i Göteborg bjuds på gratisturer med Paddanbåten. Ombord berättar forskare om havet.

Havsmiljön är under starkt tryck av bl a uppvärmning, storskaligt fiske och giftspridning. Den förändras nu kraftigt. Våra vanliga växt- och djurarter slås ut och nya etablerar sig. Kunskapen om havsmiljön ökar men är ännu ofullständig.

- Viktiga näringar som turism och fiske är beroende av ett friskt hav. Liksom vi människor för vår hälsa, rekreation och försörjning, säger Per Olov Blom.
Det är vår uppgift att väcka intresset för att värna havets resurser och skydda dem för framtida generationer.

Västerhavsveckan 2008 anordnas av Västra Götalandsregionens miljönämnd tillsammans med kulturnämnden och regionutvecklingsnämnden. Läkemedelsrester i vatten och miljöpåverkan från sjöfarten är två viktiga havsmiljöfrågor som Västra Götalandsregionen arbetar med. Båda tas upp under Västerhavsveckan på olika sätt.

På Västerhavsveckans hemsida, www.vasterhavsveckan.se, finns mer information och hela programmet, som ständigt uppdateras och kompletteras.



Kontaktperson: Per Hörberg 033-17 48 26 eller 0709-95 43 69


Läs meddelandet som PDF