Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2007-01-18 11:00


Marknaden för energieffektiva hus tar fart


Enligt en ny marknadsöversikt för energieffektiva byggnader från Västra Götalandsregionens miljönämnd och Energimyndigheten, har byggandet av så kallade passivhus tagit fart ordentligt det senaste året. Redan nästa år kommer det att finnas mer än 700 lägenheter med mycket låg energianvändning i Sverige.

Det finns flera passivhus i Västsverige. I Lindås utanför Göteborg finns 20 radhuslägenheter, i Frillesås i Kungsbacka finns 12. I Lidköping byggs Sveriges första enfamiljsvilla som passivhus. På Norra Älvstranden i Göteborg byggs flera hus. I Alingsås ska de omkring 300 lägenheterna i bostadsområdet Brogården renoveras enligt passivhuskonceptet, vilket ger en stor energibesparing. Dessutom finns 35 radhuslägenheter i Landskrona och 40 lägenheter i Värnamo.

Stöd för tillväxt och miljöutveckling
Västra Götalandsregionens stöd till utvecklingsprojekt och fler energieffektiva byggnader ska både skapa tillväxt inom miljöteknikområdet och minska oljeberoendet och klimatpåverkan i Västra Götaland. Energimyndigheten stödjer marknadsutveckling och forskning om passivhus på nationell nivå.

Nytta för byggsektorn
Marknadsöversikten för energieffektiva byggnader som tagits fram av IVL Svenska miljöinstitutet med flera på uppdrag av Energimyndigheten och Västra Götlandsregionen, kan laddas ner på www.energieffektivabyggnader.se. Den ska komma ut en gång om året som information till hela byggsektorn och kan bland annat underlätta för nya beställare att hitta lämpliga leverantörer.

Vad är ett passivhus?
Av olika sätt att göra byggnader mer energieffektiva är passivhus den konstruktion som fungerar bäst. Huset har ett mycket välisolerat och lufttätt klimatskal (väggar, fönster, golv och tak) och mekanisk ventilation med effektiv värmeåtervinning. Passivhusen har hög komfort, bra inomhusmiljö och mycket låg energianvändning. För att bygga ett passivhus krävs ingen ny teknik eller nya material, men ett nytt helhetstänkande.

Fler passivhus i Västra Götaland

Energimyndigheten


Kontaktperson: Jessica Algehed, miljöhandläggare energi 0709-46 82 64
Peter Holmberg, miljöchef 033-17 48 28, 0703-75 19 60


Läs meddelandet som PDF