Västra Götalandsregionens miljönämnd och gymnasienämnd satsar tillsammans på att öka kunskapen om småskalig teknik för produktion av biogas från restprodukter i jordbruket. Naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda blir kunskapscentrum för den klimatsmarta energin.
På Naturbruksgymnasiet Sötåsen som har ekologisk inriktning, finns en ny fullskaleanläggning för rötning av gödsel och vallprodukter från skolans produktion. Biogasen ger både el och värme till skolan. På sikt kan anläggningen uppgraderas till att även producera fordonsgas.
Biogasanläggningen med sin styrutrustning ska vara en komplett demonstrationsanläggning inte bara för eleverna på skolan, utan också för att utbilda lantbrukare som vill lära sig tekniken. Sötåsen har även andra pannor för pellets och havre, mätutrustning för energiutnyttjande med mera att förevisa. Syftet är att visa lönsamma alternativa lösningar eller kompletterande produktionsgrenar för landsbygden.
- När man tar till vara jordbrukets avfall och växtrester och gör biogas av dem, både hushållar man med naturens resurser och bidrar till nya arbetstillfällen. Genom den här satsningen får många möjlighet att lära sig hur man gör, säger Per Olov Blom, miljönämndens ordförande.
Miljönämndens beslut i korthet