Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2007-05-03 16:00


Miljönämndens sammanträde 2 maj

Miljönämnden satsar stort på energisnålt byggande för ett bättre klimat


Miljönämnden i Västra Götalandsregionen beslutade vid sitt sammanträde på onsdagen att göra en rejäl satsning för att stödja och uppmuntra ett energieffektivare byggande. 24 miljoner anslogs för de tre kommande åren. Stödet ska gå till ett konkret program med åtgärder för att få energisnålare bostäder och lokaler. Det kan gälla både nyproduktion av så kallade passivhus och åtgärder i det befintliga bostads- och lokalbeståndet.

Hela 40 procent av energianvändningen i Sverige används till uppvärmning av bostäder och lokaler. En stor del av detta påverkar klimatet. Men så behöver det inte vara. Redan känd teknik och material kan användas på ett bättre sätt vid ny- och ombyggnader av bostäder och lokaler, och ge stora besparingar av energi med minskad belastning på miljön.

Västra Götaland ligger i frontlinjen när det gäller kunskaper för att bygga energisnåla hus. Det gäller dock att stärka beställarnas kompetens och intressera huskunderna för nya lösningar som ger mycket mindre energikostnader. Då kan en marknad skapas för detta sätt att bygga. Detta förutsätter att byggbranschen ställer om sin produktion och använder de nya kunskaperna i byggprocessen.

Ett av syftena med miljönämndens satsning är också att medverka till att nya produkter tas fram som gynnar ett energisnålt byggande. Det bidrar till regional utveckling och kan ge fler jobb. De företag som väljer att snabbt använda de nya kunskaperna kan bli marknadsledande när efterfrågan på passivhus och andra energisnåla lösningar blir mer efterfrågade.

Programmet som ska kraftsamla kring åtgärder av detta slag kommer att styras av en programgrupp med representanter för både byggföretag, offentliga bostadsbolag, universitetet och andra forskningsorgan i Västra Götaland. En särskild projektledare anställs vid miljösekretariatet i Borås och programmet ska genomföras i nära samarbete med det passivhuscentrum som etableras i Alingsås.

Insatsområde energi och miljö

Lista på miljönämndens beslut i korthet



Kontaktperson: Miljönämndens ordförande Per Olov Blom, 0708-94 68 91, eller perolov.blom@vgregion.se
Miljöchef Peter Holmberg, 033-17 48 24 eller 0703-75 19 60 Jessica Algehed 0709-46 82 64


Läs meddelandet som PDF