Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2009-07-01 12:11


Västra Götalandsregionen och Region Skåne vill öka användningen av biogas som fordonsbränsle

Nationellt mål för biogas 20 TWh till år 2020


Västra Götalandsregionen och Region Skåne vill öka biogasproduktionen i Sverige. För att det ska bli verklighet behöver Sverige ett nationellt mål för biogas och nya styrmedel. Det menade regionerna som under gårdagen, i ett nytt samarbete, drev frågan i ett seminarium i Almedalen.
 
- Biogas har under en längre tid hyllats som klimatvänligt fordonsbränsle och måste därför  spela en viktig roll i regeringens arbete med att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn, säger Per Olov Blom ordförande i miljönämnden.

Sverige har potential att producera 74TWh biogas vilket skulle kunna driva nästan hela Sveriges fordonspark. Trots det produceras endast 1,5 TWh biogas i Sverige.
- För att lyckas öka produktionen är det viktigt att vi samverkar, inte bara regioner och stat, utan också med akademi och näringsliv, poängterade Pia Kinhult från region Skåne.

 Under gårdagen ordnade Västra Götalandsregionen och Region Skåne ett seminarium där de manade Sveriges regering att sätta ett nationellt mål för biogas. Ett nationellt mål kommer, precis som när det gäller vindkraften, att sätta igång en samhällsprocess som gynnar näringslivsutveckling, sysselsättning och samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser. Ett nationellt mål behövs också för att skapa förtroende inte bara för energi-, avfalls-, skogs-, jordbruks-, maskin- och fordonstillverkande företag inom biogasområdet utan även för marknaden – transportföretag, åkerier, bussbolag, upphandlande kommuner och privatpersoner.

Till grund för seminariet låg en nyframtagen rapport som kartlagt landets biogaspotential.  Rapporten visar med insikt i teknikutveckling inom produktion, distribution samt fordonssektorn att det idag finns grund för ett nationellt mål på 20 TWh biogas år 2020.

Rapporten redogör också på ett antal utmaningar som behöver belysas för målet ska kunna förverkligas. De största utmaningarna är:
1.     Styrmedel som främjar långsiktigt klimatsmarta drivmedel
2.     Stimulera maskin- och fordonsindustri för utveckling av gasdrivna maskiner och fordon
3.     Utveckla distribution av biometan
4.     Förverkliga rötningspotentialen på 10 TWh till 2020
5.     Förverkliga förgasningspotentialen på 10 TWh till 2020
6.     Effektivisering i transportsystemet och biogasen roll
Enligt rapporten skulle alltså ett nationellt mål för biogas sätta igång en samhällsprocess som gynnar inte bara teknik- och produktutveckling utan också utveckling av näringsliv och sysselsättning. Vid ett scenario på 20 TWh biogas för transportsektorn finns en tillräckligt stor hemmamarknad för involverade företag för att utgöra en bas för export på världsmarknaden. Världsmarknaden för biogas förväntas växa från 18 miljarder kronor 2007 till 230 miljarder år 2030. Möjligheterna är enorma och Västra Götalandsregionen och Region Skåne arbetar därför nu gemensamt för att regeringen ska införa ett nationellt mål för biogas.



Kontaktperson: Per Olov Blom 0708 946 891
Pia Kinhult 0730 533 129 Malin Englund 0730-938800


Läs meddelandet som PDF