Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2007-09-05 08:00


Miljönämndens sammanträde 4 september

Nya musselprodukter för hållbar marin utveckling


Västra Götalandsregionens miljönämnd har beviljat stöd till ett projekt för att öka både produktion och konsumtion av lokalt odlade musslor. Satsningen på musslor kan ge både utveckling av nya musselprodukter, nya arbetstillfällen och goda miljöeffekter i Västerhavet.

Deltagare i satsningen på musslor är Scanfjord Mollösund, Klädesholmen Seafood och Gunnar Dafgård AB samt SIK Institutet för livsmedel och bioteknik. Fiskeriverket stödjer också projektet. Ett mål för projektet är att skapa ett varaktigt samarbete mellan musselproducenter och tillverkare av fisk- och skaldjursprodukter.

Musslor är hälsosam mat och en bra protein- och näringskälla. Men de musslor som inte kan säljas till bra pris som färska musslor med skal för att de är för små eller vars skal är skadade, har sällan tagits omhand som råvara i fisk- och skaldjursindustrin. De kan tas tillvara mer för att användas som föda. Inom projektet ska nya musselprodukter utvecklas och testas och lanseras, till exempel färs och pastej.

Ett viktigt och miljömässigt sätt att ta tillvara musslor av lägre kvalitet, är att använda dem som foder för odlad fisk. Det medför en mer kretsloppsinriktad fiskodling och kan på sikt leda till fler miljömärkta fiskprodukter. 

Odling av musslor är mycket resurseffektivt eftersom musslorna till skillnad från fiskodling inte kräver något tillskott av foder, utan de tar upp växtplankton och andra näringsämnen ur havet. Musselodlingarna bidrar därför också till att minska problemen med övergödning. Musselrester är näringsrika och innehåller kväve och fosfor, och kan användas i jordbruket som foder och näring. 

Lista på miljönämndens beslut 4 september i korthet



Kontaktperson: Berit Mattsson, miljösekretariatet: berit.m.mattsson@vgregion.se eller mobil 0703-86 43 00


Läs meddelandet som PDF