Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-05-14 16:30


Pressinbjudan till provkörning av vätgasbil


Imorgon bitti, torsdag 15 maj, kommer regionstyrelsens ordförande Roland Andersson och miljönämndens ordförande Per Olov Blom att provköra Sveriges enda vätgasdrivna bil! Att bilen besöker just Västsverige under sin första vecka i Sverige är ingen slump. Västra Götalandsregionen har under flera år en strategisk satsning på vätgas som energibärare.

Bilen är en ombyggd Toyota Prius som nu går på vätgas istället för bensin. Det betyder att den inte släpper ut några växthusgaser alls då den körs. Bilen som ägs av E.ON och Malmö Stad, ska sedan rulla på gatorna i Malmö. Den tankas där på Sveriges enda vätgastankstation, som drivs av E.ON.

Även i Göteborg planeras en vätgastankstation. Förutom Västra Götalandsregionen medverkar Göteborg Energi, Fordonsgas, Gatubolaget, Volvo och StatoilHydro i ett projekt för en Biohytan- (biogas med en inblandning av vätgas)/vätgasstation i Göteborg. Den ingår i ett större sammanhang och kan kopplas till dem som parallellt planeras i Stenungsund och Halland.

De svenska stationerna skulle göra det möjligt för vätgasfordon att köra hela vägen från Stavanger i Norge och vidare till Tyskland via den befintliga stationen i Malmö. De blir då en del av det nät av vätgastankstationer som Scandinavian Hydrogen Highway Partnership, SHHP, tänker bygga fram till 2015. De är de första i en kommande infrastruktur för vätgas som fordonsbränsle.

Provkörningen äger rum torsdag 15 maj, kl 8.30 med start vid Regionens Hus på Norra Hamngatan 14 i Göteborg.

Vätgas - satsning på samverkan

 



Kontaktperson: Sven Wolf, Vätgas Sverige, 031-334 37 72,
Tomas Österlund, miljösekretariatet 0702-22 12 19, Per Olov Blom 0708-94 68 91


Läs meddelandet som PDF