Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2010-04-08 08:00


Regioner och energibolag kräver helhetssyn på biogassatsning


Energimyndighetens delbetänkande i utredningen om en nationell biogasstrategi sågas av Västra Götalandsregionen, Region Skåne och energibolagen EON, Malmberg Water och Göteborg Energi. 
I en debattartikel i dagens Göteborgs-Posten uppmanar man regeringen till en mer ambitiös satsning.

Både näringsliv och politik i Skåne och Västra Götaland har satsat stora resurser på att effektivisera och vidareutveckla biogasanvändning och produktion. För att den klimatsmarta biogasen ska få en starkare ställning, menar man att det krävs nationell enighet så att möjligheterna att öka produktionen utnyttjas till fullo.

Nationellt mål saknas

Men i delbetänkandet saknas ett nationellt mål som markerar tilltro till biogasens nytta och som skulle sporra till fler långsiktiga satsningar på biogasproduktion.

Utredningen bortser från biogasens fördelar som miljöanpassat fordonsbränsle, och biogas från förgasning räknas inte ens med, trots att denna teknik väntas ha den största potentialen  

Torsdag 8 april 8.00-9.15 anordnas ett frukostmöte i Riksdagshuset där biogasfrågan diskuteras. Mötet genomförs av Västra Götalandsregionen och Region Skåne, med Otto von Arnold (Kd) som värd.

Läs mer om Västra Götalandsregionens och Region Skånes satsningar på biogas 

Infoblad om biogas till frukostmötet i Riksdagshuset 8 april



Kontaktperson: Per Olov Blom 0708-94 68 91 eller
Tomas Österlund, miljöstrateg 0702-22 12 19


Läs meddelandet som PDF