Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2009-06-29 09:30


Regioner samarbetar för ett nationellt biogasmål


Region Skåne och Västra Götalandsregionen arbetar gemensamt för att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Tisdagen 30 juni kommer de båda regionerna som ett första steg att uppvakta regeringen om ett nationellt mål för biogas på 20 TWh till år 2020.

I en ny studie som regionerna låtit ta fram till Almedalsveckan, har den svenska biogaspotentialen kartlagts. Det finns en stabil grund för att nå ett nationellt mål att producera biogas motsvarande 20 terrawattimmar (TWh) år 2020. Målet skulle också främja regeringens nya transportpolitiska mål; "Sverige bör år 2030 ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi".

Västra Götalandsregionen och Region Skåne arbetar därför nu tillsammans för att biogas ska bli ett naturligt drivmedel i framtidens transportsystem.

I seminariet medverkar Bernt Svensén från Biogas Väst och Anna Hansson från Biogas Syd samt Per Olov Blom, miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen och Pia Kinhult, regionala tillväxtnämndens ordförande i Region Skåne. Även E.ON och Fordonsgas finns representerade.

Seminariet äger rum tisdag 30 juni, kl. 17:00 – 18:00 med möjlighet till fortsatta diskussioner vid den mingelbuffé som serveras direkt efter seminariet. Platsen är Almedalen, lilla seminariesalen i Miljöaktuellts arena.

Välkomna!

Mer information i inbjudan till seminariet

Nationellt mål för biogas 



Kontaktperson: Per Olov Blom 0708-94 68 91 eller
Tomas Österlund, miljöstrateg 0702-22 12 19


Läs meddelandet som PDF