Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2009-10-20 15:00


Pressmeddelande från Region Skåne och Västra Götalandsregionen

Regioner uppmanar regeringen till större satsning på biogas


Region Skåne och Västra Götalandsregionen överlämnar idag en rapport till näringsminister Maud Olofsson med en hemställan om att regeringen ska sätta upp ett nationellt mål på 20 TWh biogas år 2020, samt inrätta styrmedel för att nå detta mål.

Regeringen meddelade häromveckan att man ska satsa 150 miljoner kronor på utvecklingen av biogas i Sverige.

– Satsningen är bra, men räcker inte för att nå en storskalig produktion som ger alla de fördelar biogas kan medföra. En svensk biogassatsning skulle vara bra ur miljösynpunkt och samtidigt gynna regional utveckling, säger Jerker Swanstein, regionstyrelsens ordförande, Region Skåne.

Biogas – för klimatet, miljön, sysselsättningen och framtiden

Biogas är det klimatvänligaste fordonsbränslet som idag finns på marknaden. Genom att producera mer biogas kan vi lättare fasa ut de fossila bränslena från våra transporter. Idag körs flera bussar i både Skåne och Västra Götaland på biogas, och antalet privatfordon blir allt fler. I våra två regioner är efterfrågan på biogas på flera håll större än tillgången.

Skåne och Västra Götaland har båda stor potential att leda utvecklingen av biogas i Sverige. I regionerna finns redan framstående företag och forskning inom området. Den rapport som Region Skåne och Västra Götalandsregionen har tagit fram tillsammans med Biogas Syd och Biogas Väst visar att det finns ett antal förutsättningar som måste infrias för att nå målet på 20 TWh biogas år 2020. Det behövs klimatsmarta styrmedel för förnybara drivmedel. Rätt utformade styrmedel kommer att gynna investeringar i bland annat rötnings- och förgasningsanläggningar. Det kommer också att gynna en utveckling av energieffektiva gasdrivna fordon och stödja ett utbyggt distributionsnät av biogas.

Ett nationellt mål på 20 TWh biogas senast år 2020 är inte orimligt. Om hela den svenska potentialen skulle utnyttjas, kan vi producera biogas som ger totalt 74 TWh, att jämföra med den svenska fordonsparken som idag använder drygt 80 TWh.

Miljardbelopp stannar i regionen

Ett klimatvänligt bränsle med lokal produktion och kretsloppsbaserat resursanvändande efterfrågas i hela världen. Genom en svensk satsning har vi chans att leda den tekniska utvecklingen och bidra till ett mer hållbart samhälle, lokalt och globalt, säger Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande Västra Götalandsregionen. Med ett lokalt producerat bränsle kan de miljardbelopp som läggs på drivmedel stanna i den egna regionen. 

Mer information

www.skane.se/biogas

www.vgregion.se/biogas

Läs även Jerker Swansteins och Roland Anderssons debattartikel i Sydsvenskan idag: http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article559429/Satt-upp-nationelltbiogasmal

 



Kontaktperson: Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande, Västra Götalandsregionen: 0705-16 70 24,
Tomas Österlund, miljöstrateg Västra Götalandsregionen: 0702-22 12 19. Jerker Swanstein, regionstyrelsens ordförande, Region Skåne: 0708-55 55 54 eller Peter Erlöv, miljöstrateg Region Skåne: 044-309 35 85


Läs meddelandet som PDF