Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2007-12-18 16:00


Miljönämndens sammanträde 18 december

Skärpta krav för att få miljödiplom


Västra Götalandsregionens miljönämnd beslutade vid sitt sammanträde att skärpa kriterierna för miljödiplomering. De tidigare kraven togs fram när miljöpolicyn för Västra Götalandsregionens alla verksamheter reviderades 2004. Utöver utökade miljökrav för tandvård och vårdcentraler, har nya kriterier skapats för diplomering även av deras administrativa enheter.

Skärpningarna som ska utveckla miljöarbetet vidare, handlar om krav på riskanalys och rutiner för tillbud, utbildning i miljölagstiftning, sparsamt körsätt, energisparåtgärder med mera.

- Västra Götalandsregionen ställer höga krav på varje arbetsplats att bidra till en bättre miljö och ett bättre klimat. Miljödiplomet på väggen i tandklinikens eller vårdcentralens väntrum är ett kvitto på att man lever upp till de höga miljökraven, säger miljönämndens ordförande Per Olov Blom.

I Västra Götalandsregionens miljöpolicy krävs att alla ska ha ett miljöledningssystem för att driva och följa upp sitt miljöarbete. Miljödiplomering är en enklare form av miljöledningssystem för mindre verksamheter. De flesta tandvårds- och primärvårdsenheterna inom Västra Götalandsregionen är nu diplomerade enligt dessa krav. Och de första som blev klara för tre år sedan, ska snart diplomeras om enligt de nya skärpta kriterierna.

För att bli miljödiplomerad krävs att verksamheten arbetar strukturerat med de områden där man påverkar miljön. Inom primärvården handlar det om
• resor till och från samt i arbetet
• användning av förbrukningsartiklar
• energianvändning
• hantering av avfall
• utskrivning av läkemedel
• hantering av kemikalier.

En extern revisor går igenom varje verksamhets dokumentation och gör en revision på plats för att avgöra om den uppfyller kraven för att bli diplomerad och se vad som kan förbättras.

OBS! För dig som arbetar inom Västra Götalandsregionen finns de nya kriterierna på intranätet, intra.vgregion.se/miljo under rubriken "Miljöledning och diplomering".



Kontaktperson: Miljönämndens ordförande Per Olov Blom 0708-94 68 91
Miljöchef Peter Holmberg 0703-75 19 60 Miljöhandläggare Anna Lööv 0702-61 57 59


Läs meddelandet som PDF