Andelen passivhus ökar stadigt i Västra Götaland, från tre procent 2008 till nästan fem procent 2009. Trenden för 2010 pekar på åtta procent. Detta bland annat tack vare Västra Götalandsregionens treåriga program för energieffektiva byggnader med demonstrationsobjekt som visar att energisnåla hus har hög komfort och god ekonomi.
Programmet för energieffektiva byggnader beslutades av miljönämnden under våren 2007 och startade under hösten 2007 med en budget på cirka 20 miljoner kronor. Programmet ska bidra till att Västra Götaland blir ledande både på att minska klimatpåverkan från energianvändning i byggnader och stärka den västsvenska byggmarknadens försprång på utveckling av energieffektivt byggande.
Västra Götalandsregionen har satsat på demonstrationsobjekt, kompetensutveckling, samverkan och stöd till byggbranschens aktörer och kommunerna. En viktig aktör är det regionala Passivhuscentrum som startades 2007 tillsammans med Alingsås kommun.
− Miljönämndens satsningar på passivhus och energieffektiva byggnader kommer helt rätt i tiden. Inom den närmaste åren börjar många stora renoveringar av flerfamiljsbostäderna i Västra Götaland. Detta måste utnyttjas för att rejält minska energiåtgången till uppvärmning av hus. Det dröjer 50 år till nästa tillfälle. Många kommuner är redan på spåret men många fler måste hänga på. Den högre investeringskostnaden vid renoveringen betalar sig inom 10 år. Sedan är det ren vinst", säger Per Olov Blom, ordförande Västra Götalandsregionens miljönämnd.
Flera satsningar ingår i programmet
Programmet bedrivs parallellt med Build with CaRe, ett EU-projekt inom Intrereg IVB Nordsjöprogrammet, där CaRe står för carbon reduction eller minskade koldioxidutsläpp. BwC som har 17 partner från fem länder kring Nordsjön ska sprida kunskaper om energieffektiv byggteknik till beslutsfattare, byggare, utbildare och allmänhet för att få det att bli normen.
Andra projekt som medfinansieras av Västra Götalandsregionen i programmet är Milparena (Miljonprogramsarena) som drivs av Chalmers och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. SP utför också flera viktiga utvärderingar av energiprestanda och komfort bland annat i Sveriges första passivhus i Lindås, Älvstranden Utvecklings Hamnhuset, och olika skolfastigheter där ventilationen minskas när de är stängda.
Aktiva kommuner i Västra Götaland
Inom Smart Energi, Västra Götalandsregionens och de 49 kommunernas klimatdialog, flera kommuner enats om en överenskommelse för att öka andelen andelen energieffektiva byggnader. Utöver dessa arbetar flera kommuner och deras bostads- och fastighetsbolag mycket aktivt med projekt för fler energieffektiva byggnader. Under början av 2010 fattade några kommuner beslut om skärpta lokala riktlinjer vilket innebär att de nu inleder större insatser.
Nya energieffektiva byggföretag i Västra Götaland
Enligt en kartläggning har 23 nya företag etablerat sig sedan 2007 inom energieffektivt bygande. Målet som är 50 företag kommer troligen inte att uppnås innan lågkonjunkturen släppt greppet. Men om de företag räknas in som redan fanns 2007, och som ökat sin verksamhet inom energieffektivare hus, är målet uppnått.
Västra Götalandsregionens program för fler energieffektiva byggnader, se hela delrapporten under rubriken "Dokument".
Lista över miljönämndens beslut i korthet