Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2009-05-28 17:00


Småhus ny marknad för energieffektiv renovering


Det finns omkring 500 000 villor i Sverige byggda under 1970-talet. De är ofta välplanerade men inte energieffektiva. Hittills har fokus inom energieffektiv renovering legat på flerbostadshus men nu växer intresset för att göra sitt eget hus mer energieffektivt.
 
Villa Kanndalen på Öckerö är ett tidstypiskt hus från 1970-talet. Före renoveringen hade fastigheten sprickor i fasaden, dåliga fönster och dörrar. Istället för att göra en traditionell renovering valde ägaren bland annat energieffektiva fönster och isolering till en extra kostnad på 220 000 kronor.  
 
Villa Kanndalen ingår i Västra Götalandsregionens demopark för energieffektivt byggande och i det EU-finansierade projektet Build with CaRe. I veckan besökte ett 30-tal företrädare från byggbranschen, energirådgivare samt media fastigheten.

70 procent mindre energförbrukning

Totalt har energiförbrukningen per år för uppvärmning och varmvatten i Villa Kanndalen sjunkit från 162 kWh per kvadratmeter till 49 kWh per kvadratmeter.
 
Istället för att byta tak på fastigheten byggdes ett nytt tak, enligt passivhusprincipen, ovanpå det gamla. För att undvika att fukt stannar kvar i den gamla vindens fasad tätades väggarna med diffusionsöppen folie. Krypgrunden tilläggsisolerades och istället för direktverkande element finns nu en ventilationsanläggning med värmeväxling. 
 
Förutom att energikostnaden blir lägre så innebär en lågenergianpassning av fastigheten att marknadsvärdet ökar. Kravet på energideklaration vid försäljning har gjort att allt fler tittar på energikostnaden.   
 
De företag som ingår i byggprojektet Villa Kanndalen är Energieffektiva Hus, Isover, Elitfönster, Effekta, Maxit, Rec Indovent och Andersson & Hultmark. 



Kontaktperson: Ny Dinau, Västra Götalandsregionens program för energieffektivt byggande, 0761-09 91 33,
Hanna Blomdahl, Build with CaRe, 0768-44 75 92


Läs meddelandet som PDF