Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-04-16 10:30


Svenska regioner i nytt europeiskt vätgassamarbete


Fyra svenska regioner, Halland, Skåne, Västra Götaland och Värmland, har gått med i ett nystartat europeiskt partnerskap för att driva utvecklingen av vätgas- och bränslecellsteknik framåt.
 
Det formella bildandet av samarbetet HyRaMP (European Regions’ and Municipalities’ Partnership on Hydrogen and Fuel Cells) skedde den 14 april i Bryssel. Syftet är främst att föra en dialog med det industriledda Public Private Partnership, JTI, som under loppet av 2008 - 2013 kommer att få 470 miljoner euro av EU för att driva på utvecklingen av demonstrationsprojekt och forskning inom vätgas- och bränsleceller. Näringslivet kommer själva att skjuta till minst lika mycket pengar, vilket ger en budget på närmare nio miljarder kronor. Regionernas medverkan i den här gruppen är mycket viktig, då det bland annat kommer att ha betydelse för var fordonsindustrin väljer att demonstrera sina attraktiva bränslecellsbilar. Bland andra har GM, Daimler och Honda gett till känna att de kommer att tillverka bränslecellsbilar i mindre serier från och med 2010.
 
”Det är mycket positivt att svenska regioner nu tar det här steget för att kunna ligga i framkant i utvecklingen av den här tekniken. Men vi saknar fortfarande det stöd från regering och myndigheter som våra nordiska grannländer har.” säger Sven Wolf, verksamhetsledare på Vätgas Sverige och de svenska regionernas representant i samarbetet.
 
Karin Malmcrona, utvecklingsledare inom miljöteknik och hållbar energi i region Halland pekar på vikten av att samarbeta över gränserna för att komma framåt. ”Halland vill vara delaktigt och veta vilka möjligheter vätgas kan innebära för energiförsörjningen”, säger Karin Malmcrona.
 
”Det finns flera värmländska företag som är intresserade av att producera vätgas och det är viktigt att vi som region är med på tåget och öppnar för en ny utveckling av det regionala näringslivet”, säger Charlotte Wedberg på region Värmland.
 
”Västra Götalandsregionen tog initiativet till att bygga upp en regional kompetens inom vätgasområdet. Detta blev sedan ett nationellt projekt. Det är därför naturligt för oss att medverka i EU-arbetet runt vätgas”, säger Per Olov Blom, ordförande Västra Götalandsregionens miljönämnd.
 
Sven Wolf från Vätgas Sverige sitter även i HyRaMPs styrelse och representerar då de skandinaviska regionerna och kommunerna.  De skandinaviska länderna samarbetar redan i Scandinavian Hydrogen Highway Partnership – SHHP, för att bygga ett nät av vätgastankstationer i Norge, Danmark och Sverige.

Läs mer om vätgasprojekt på
www.vatgas.se
www.scandinavianhydrogen.org
www.hfpeurope.org
 



Kontaktperson: Sven Wolf, Vätgas Sverige, 031-334 37 72, sven.wolf@vatgas.se,
Per Olov Blom, Västra Götalandsregionen, 0708-94 68 91, perolov.blom@vgregion.se, Karin Malmcrona, Region Halland, 0706-24 33 42 Karin.malmcrona@halland.se


Läs meddelandet som PDF