1-11 juli ordnas spännande aktiviteter för alla åldrar – från Göteborg till Strömstad. Allt för att öka intresset och engagemanget för havets miljö.
Västerhavsveckans innehållsrika program är en frukt av samverkan mellan en lång rad medarrangörer - universitet och forskningsinstitut, båtföreningar, museer, dykare, fiskare och många andra. Alltihop samordnas av Västra Götalandsregionen.
Invigning
Den 1 juli kl 10.30 sker invigningen av Västerhavsveckan i Göteborg med start vid Ostindiefararen vid Stenpiren för att sedan fortsätta i Nordstans Köpcentrum med intressanta forskare och debattörer som diskuterar havsmiljöfrågor.
Om programmet
Hela programmet finns på Västerhavsveckans hemsida. Där ryms en mångfald av olika aktiviteter på ett 30-tal orter längs kusten och i Lidköping. Besökaren får upplevelser man aldrig bjuds på annars. Man kan t ex få uppleva helikopterräddning på Måseskär, besöka Chalmers säkerhetscentrum och bryggsimulator på Lindholmen, följa med forskningsfartyg och besöka forskningsstationer, vandra med guide i kustnära naturreservat, lära mer om hållbart fiske och möta forskare som berättar om havsmiljön. De flesta aktiviteterna är kostnadsfria.
- Viktiga näringar som turism och fiske är beroende av ett friskt hav. Liksom vi människor för vår hälsa, rekreation och försörjning, säger Per Olov Blom ordförande i miljönämnden, Västra Götalandsregionen. Det är vår uppgift att väcka intresset för att värna havets resurser och skydda dem för framtida generationer.
Västerhavsveckan 2010 är ett initiativ av Västra Götalandsregionens miljönämnd för att uppmärksamma Västerhavets betydelse.
På Västerhavsveckans hemsida, www.vasterhavsveckan.se, finns mer information och hela programmet, som ständigt uppdateras och kompletteras.