Under 2008 nådde Västra Götalandsregionen 15 procent andel ekologisk mat i sina restauranger och matsalar i sjukhus, naturbruksgymnasier och opera med mera, enligt sin miljöredovisning. Det är en ökning på över 30 procent från 2007. Det är tack vare en målmedveten satsning på ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna.
- Det är den offentliga sektorn som går före med att köpa ekologiskt. Tillgång och utbud av ekologiska produkter för storhushåll har ökat mycket snabbt. Det mål som regeringen lanserade 2006 på 25 procent ekologiskt i offentlig sektor till utgången av 2010 är inte orealistiskt, menar Per Olov Blom, miljönämndens ordförande.
Vill öka efterfrågan
Västra Götalandsregionen satsar sedan flera år på att öka andelen ekologiska livsmedel i sina egna verksamheter. Bland annat har man erbjudit personalen utbildning om vilka mervärden för miljön ekologisk mat ger. Men Västra Götalandsregionen vill genom sin efterfrågan också bidra till att främja tillväxten och stötta marknaden för ekologisk produktion.
Enbart ekologiskt kaffe
Från 2009 har Västra Götalandsregionen ett nytt inköpsavtal för ett sortiment av enbart ekologiskt eller ekologiskt och Rättvisemärkt kaffe. Tidigare år var drygt hälften av de cirka 210 ton kaffe som man köpte in ekologiskt.
Västra Götalandsregionen deltar på EkoNord som pågår samtidigt med Interfood 09 på Svenska Mässan i Göteborg 17-20 maj. Miljösekretariatet delar monter B07:22 med Jordbruksverket och Länsstyrelserna. Det gemensamma budskapet är "Vi bidrar till framtidens mat".
Miljöredovisning 2008
Regeringens mål för ekologiska livsmedel i offentlig sektor
Miljönämndens beslut i korthet