Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-07-14 08:00


Västra Götalandsregionen ska leda EU-projekt för mer energisnåla hus


Västra Götalandsregionen har fått ett EU-projekt beviljat. Det kallas "Build with CaRe", och ska främja lägre energiförbrukning i både nya och befintliga byggnader. Projektet ska kopplas till miljönämndens treåriga program för att stärka marknaden för energieffektivt byggande. Passivhustekniken som ger extremt låg energiförbrukning, är en viktig metod i projektet. 

Västra Götalandsregionen har tagit initiativet till och ska vara projektledare för Build with CaRe, där "CaRe" kan utläsas som "Carbon Reduction" (minskade koldioxidutsläpp) eller "omsorg". Det löper fram till 2011, parallellt med Västra Götalandsregionens program för energieffektivt byggande, där miljönämnden har avsatt 24 miljoner kronor.

- Toppen! Nu får vi en rejäl chans att driva på utvecklingen mot fler energisnåla hus. Om vi lyckas med projektet blir det ett konkret bidrag till minskade utsläpp av växthusgaser. Det kan också ge fina exportmöjligheter för de västsvenska företag som håller sig framme och tar till sig kunskaperna om hur man bygger energisnålt, säger Per Olov Blom. 

Utmaningen är att hitta bra styrmedel för få byggherrarna att vilja bygga mer energieffektivt. Därför har projektet två målgrupper. Den ena är politiker och tjänstemän som arbetar med byggnads- och planeringsfrågor, från kommunal nivå ända upp till EU-nivå. Den andra målgruppen är privata och offentliga husbeställare och fastighetsförvaltare.

Sammanlagt är tio regioner med från fem länder; Belgien, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och Tyskland.  

Västra Götalandsregionens program för energieffektivt byggande  



Kontaktperson: Per Olov Blom, miljönämndens ordförande, 0531-61306,
Åsa Lindell, projektledare Energieffektiva byggnader, 076-109 91 33


Läs meddelandet som PDF