Västerhavsveckan 2008 ska rikta uppmärksamheten mot dagens och framtidens viktiga havsmiljöfrågor. Västra Götalandsregionens miljönämnd beslöt vid sitt möte på tisdagen att anordna en temavecka om de möjligheter som ett klokt och långsiktigt användande av havets resurser erbjuder – och om de hot som i dag finns mot Västerhavet.
- Vi vill helt enkelt visa upp hur viktigt Västerhavet är för vår framtida utveckling, förklarar Per Olov Blom, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.
Miljönämnden har i uppdrag att uppmärksamma miljöproblemen kopplade till Västerhavet.
- Västerhavet rymmer stora möjligheter – men också en hel del hot, säger
Per Olov Blom. Jag tänker bland annat på havet som en resurs i vår framtida försörjning med mat och energi. Men också på de rapporter vi ständigt får om föroreningar och försämrad havsmiljö. Det här vill vi lyfta fram tillsammans med andra aktörer under en temavecka till sommaren.
Västerhavsveckan 2008 ska hållas veckan efter midsommar och många olika aktörer längs kusten kommer att anordna egna aktiviteter inom sina specialområden. Bland dem som är intresserade av att använda Västerhavsveckan 2008 till att belysa olika frågor kring Västerhavet finns Göteborgs Universitet, Fiskeriverket och Havets Hus i Lysekil. Arbetet med att utforma ett gemensamt program för Västerhavsveckan går nu vidare.
Miljönämnden vill genom att anordna Västerhavsveckan 2008 bidra till att öka medvetenheten om Västerhavets betydelse för hela svenska folket.
- Vi hoppas på många spännande aktiviteter längs kusten, som ska visa Sverige hur viktigt det är att vi har ett friskt och levande hav, där man kan bada utan att riskera hälsan, där vi kan fiska utan risk för att utrota värdefull matfisk och där Skagerrak och Kattegatt fortsätter att locka människor som turister och gärna fler bofasta, säger Per Olov Blom.
Lista på alla miljönämndens beslut i korthet