Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2008-06-03 16:30


Vilka drivmedel ska vi ha i framtiden?


Frågan om vilket eller vilka alternativa drivmedel som vi ska använda nu och i framtiden  väcker mycket debatt. Västra Götalandsregionens miljönämnd beslutade vid sitt sammanträde att stödja ett oberoende, nationellt kunskapscentrum för alternativa drivmedel på Chalmers. Där ska aktörerna samverka för att få fram resultat från forskning kring jämförelser och utvärderingar av olika fordonsbränslen.

Både producenter av drivmedel och bilindustrin, men också annan tung industri och energibolag vill ha vägledning om vilka miljöanpassade bränslen som är bäst med tanke på långsiktigt hållbar utveckling. 

- Centrumet ska ge underlag för vilka drivmedel som har framtiden för sig, säger miljönämndens ordförande Per Olov Blom.

Chalmers rektorsämbete tog initiativet till att etablera detta kunskapscentrum för att samarbeta kring forskning om drivmedel. Utöver Chalmers och Västra Götalandsregionen deltar stora drivmedels- och fordonsföretag, Göteborg Energi och Energimyndigheten som finansiärer av det nya centrumet.

Syftet är bland annat att samla resultaten från tidigare och pågående forskning - både i Sverige och internationellt - om alternativa drivmedel, studera system för klassning och certifiering, och jämföra olika produkter, råvaror och system. Genom den nära samverkan mellan industri och forskning kan båda parter flytta fram positionerna internationellt.

Lista på miljönämndens beslut i korthet



Kontaktperson: Tomas Österlund, miljösekretariatet, 0702-22 12 19,
Per Olov Blom, miljönämnden 0708-94 68 91


Läs meddelandet som PDF