Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2010-12-08 08:00


25 gånger mer biogas till 2020


Västra Götalandsregionens politiker vill öka produktion och användning av biogas som fordonsbränsle med 25 gånger, från nuvarande 0,1 terawattimmar till 2,4 TWh på tio år. Det är målet i beslutet om ett treårigt program för att främja biogas som miljönämnden tog på sitt sammanträde på tisdagen.

Ett treårigt program kallat Biogas Väst - kraftsamling för biogasutveckling i Västra Götaland lanseras nu. Biogas Väst ska vara ett nätverk för alla de aktörer som arbetar med biogas i hela Västra Götaland, från kommuner och energibolag till kommunalförbund, forskning och industri.

Ett delmål till 2013 är att produktionen och konsumtionen ska tredubblas från 0,1 TWh till 0,3 TWh. Och målet för gasfordon för 2013 är 20 000 personbilar, 150 bussar och 200 lastbilar. Nu rullar 6 700 personbilar och lätta lastbilar, 120 bussar och 90 lastbilar som kan gå på gas.

- Vi sticker faktiskt ut hakan ordentligt i biogasfrågan, säger miljönämndens ordförande Per Olov Blom. Ett förslag till nationellt mål har satts till 3-4 TWh. Men de regionala mål som Västra Götalandsregionen och Region Skåne har, är tillsammans större. Vi satsar så hårt eftersom vi tror så starkt på biogas som ett klimatsmart, närproducerat fordonsbränsle som gör oss oberoende av importerade fossila bränslen och dessutom ger nya jobb.

Nio olika programområden 

Programmet pekar ut en rad viktiga områden där insatser behöver göras i Västra Götaland, men också på nationell nivå. Arbete ska göras i nio delområden.

  1. Samverkan för biogasutveckling.
  2. Verka för tydligare nationella mål och ökat nationellt stöd.
  3. Sprida kunskap och information om biogasutvecklingen i hela Västra Götaland.
  4. Fler aktörer använder upphandling som verktyg.
  5. Kollektivtrafiken drivs med biogas.
  6. Stödja en hemmamarknad som även leder till en exportmarknad.
  7. Utveckla den regionala infrastrukturen för biogas.
  8. Främja forskning och kompetensförsörjning.
  9. Ökat samarbete med andra regioner.

Vad är biogas

Biogas som görs av organiskt avfall som slam, matrester, skogsavfall eller gödsel, ger mest klimatnytta av alla biobränslen. Det har upp till 150% mindre utsläpp av koldioxid än bensin eller diesel. Det bästa värdet får man om gasen görs av gödsel som annars hade läckt ut metangas till luften.

Både biogas och så kallad naturgas består av energirik metangas. Men naturgasen är en fossil petroleumprodukt hämtad under jordskorpan. Svanenmärkt fordonsgas innehåller minst 50 % biogas. Flera kommuner i Västra Götaland säljer ren biogas, bland andra Borås, Falköping, Trollhättan och Ulricehamn.

Artikel om programmet för biogas 

Läs mer om Västra Götalandsregionens arbete för mer biogas

Lista över miljönämndens beslut i korthet 



Kontaktperson: Per Olov Blom 0708-94 68 91, eller
Tomas Österlund, miljöstrateg 0702-22 12 19


Läs meddelandet som PDF