Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-02-11 10:00


300 miljoner till hållbar utvecklingssatsning


Västra Götalandsregionen lanserar nya handlingsprogram för hållbart tillväxt - och utvecklingsarbete under 2013-2015 inom fyra profilområden; energi, life science, livsmedel och transporter. Regionutvecklingsnämnden, miljönämnden och kollektivtrafiknämnden investerar tillsammans 300 miljoner kronor under tre år för olika utvecklingsprojekt, som genom medfinansiering kan innebära en miljardsatsning i Västra Götaland.

De nya gemensamma handlingsprogrammen anger den långsiktiga inriktningen och styr prioriteringarna av Västra Götalandsregionens utvecklingsarbete under perioden 2013-2015. Syftet med handlingsprogrammen är att stimulera till en mångfald av idéer och lösningar på lång sikt, för att skynda på omställningen till en ekonomiskt, miljömässigt och socialt långsiktigt hållbar utveckling.

Eftersom många av utvecklingsfrågornas natur är sådana att de måste lösas i samverkan mellan flera aktörer, tar handlingsprogrammen sikte på att aktiviteter och projekt ska drivas och samfinansieras i breda offentlig-privata samarbeten, även inom EU-projekt. Genom den medfinansiering som förväntas från övriga aktörer, kan dessa investeringar i utvecklingsfrågor i Västra Götaland växlas upp till sammanlagt uppåt en miljard kronor.

- Satsningen är en del i regionens arbete med grön omställning och den långsiktiga inriktning som ska ge fler jobb i Västra Götaland, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

- Handlingsplanernas inriktning mot hållbar utveckling i de tre dimensionerna stärker arbetet med att uppfylla målet i klimatstrategin att Västra Götaland ska vara oberoende av fossil energi år 2030. Denna fokusering i handlingsplanerna gör att regionens utvecklingsarbete blir en spännande och strategisk utmaning som samtidigt ska bidra till att trygga den framtida välfärden, säger Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.

- När vi går samman för att stötta innovation inom bland annat transportområdet ger det oss en mycket större kraft i våra satsningar. Det hjälper oss att skapa en attraktiv och hållbar kollektivtrafik i Västra Götaland, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande.

Fyra program för olika profilområden

 Programmen är ett av Västra Götalandsregionens verktyg för att uppfylla målen i Vision Västra Götaland – Det goda livet och målen i den nya tillväxtstrategin för Västra Götaland för perioden 2014-2020 som ska antas under 2013. Nu finns fyra program som verktyg för arbetet med utmaningarna för hållbar utveckling inom följande områden:
• Hållbar energi
• Life science
• Livsmedel och gröna näringar
• Hållbara transporter

Länk till webbsida med handlingsprogrammen



Kontaktperson: Sören Kviberg, miljönämndens ordförande (v), 0703-08 33 50
Peter Holmberg, miljöchef, 0703-75 19 60


Läs meddelandet som PDF