Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2012-06-27 08:00


Energiprojektet Kraftsamling Smarta Nät anordnar seminarium under Almedagsveckan

Aktiva användare- en förutsättning för framtidens smarta nät


Utvecklingen av smarta nät är nödvändig för att Sverige ska kunna öka användandet av förnybar energi. Under Almedalsveckan diskuterar det Västsvenska initiativet Kraftsamling Smarta nät användarnas avgörande roll i denna utveckling, och vilka möjligheter och utmaningar detta innebär.

Morgondagens energisystem skiljer sig kraftigt från dagens då ett ökat användande av förnybara energikällor medför en mer oregelbunden energitillförsel. Eftersom tillgången på el kommer att variera mycket mer liksom priset kommer användarna i större utsträckning att behöva vara med och hjälpa elnätet. Exempelvis genom att minska energianvändningen vid de tider på dygnet då belastningen på nätet är som högst, och därmed även som dyrast.

Marknad och policy kan styra

- Användarnas möjlighet att bidra till effektivare energianvändning och att  minska sina egna kostnader är beroende av framtidens marknad och policy för smarta nät. Det är därför viktigt att användarna engageras och representeras nu då det smarta nätet börjar byggas. Samtidigt är detta inte helt okomplicerat då användarna innefattar allt från stora industriföretag till enskilda hushåll, säger Anders Lindskog, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Han är en av initiativtagarna till samverkansprojektet Kraftsamling Smarta Nät, där även Chalmers tekniska högskola, Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen och Västfastigheter deltar.

Diskussion om hur användarna kan göra sig hörda

Under Almedalsveckan kommer representanter från de olika företagen och organisationerna i Kraftsamling Smarta Nät att vara på plats och presentera en nulägesbild av hur användarflexibilitet fungerar i Sverige i dag. Därefter bjuder vi in till en paneldiskussion om hur akademin, industrin och politiken bäst tar tillvara de möjligheter som det smarta nätet erbjuder samt hur viktig användarnas roll är för denna utveckling.

-Många användare undrar över frågor som ”kommer jag som användare att få dyrare el på grund av smarta nät?” eller ”blir det inte mer komplicerat?” Dessa och andra vanliga frågor kommer därför att belysas under paneldiskussionen, säger Kristina Käck, miljöstrateg vid Västra Götalandsregionens miljösekretariat.

Tid: 4 juli 11- 12.30
Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, "E22"

Medverkande

  • Anders Lindskog, forskare, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
  • Anne-Marie Fransson, VD, IT- & Telekomföretagen
  • Helene Persgren, 1:e v ordf (MP), miljönämnden Västra Götalandsregionen
  • Per-Anders Andersson, programledare för Smarta elnät & Projektledare Elviis, Göteborg Energi
  • Erik Behm, projektledare IT Centrum Väst, Business Region Göteborg
  • Lars Bern, projektledare Affärsdriven Miljöutveckling, Business Region Göteborg
  • Carolina Dolff, projektledare Kraftsamling Smarta Nät, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Fakta Kraftsamling Smarta Nät

Kraftsamling Smarta Nät är ett brett initiativ med partner från forskningsvärlden, offentliga organisationer och företag. Satsningen syftar till att ta vara på de möjligheter som finns inom användarsidan av smarta nät. Ambitionen är att samla och utveckla kunskap kring användarrollen och bli en plattform för kunskapsspridning och teknikutveckling.

Exempelvis görs flera satsningar i Västsverige som på olika sätt demonstrerar hur teknik och tjänster för smarta nät fungerar, såsom Göteborg Energis satsning på laddinfrastruktur för elbilar.

Projektet stöds av Västra Götalandsregionen och projektleds av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Kraftsamling Smarta Nät

Mer om Västra Götalandsregionens medverkan underi Almedalsveckan 2012



Kontaktperson: Kristina Käck, miljöstrateg Västra götalandsregionen, 010-441 40 23 eller kristina.kack@vgregion.se
Carolina Dolff, projektledare Kraftsamling Smarta Nät, telefon: +46 10 516 57 95 eller carolina.dolff@sp.se


Läs meddelandet som PDF