Nu lanseras ytterligare tio nya överenskommelser för aktiva klimatinsatser inom bland annat solel, biogas och resande inom den regionala samverkan kallad Smart Energi.
Ett sjuttiotal kommuner, organisationer och företag har redan undertecknat klimatstrategin för Västra Götaland. Nu erbjuds fler att engagera sig i de nya överenskommelserna om gemensamma, konkreta åtgärder inom Smart Energi.
- Samtidigt som de globala ledarna träffas på klimatmötet COP19 i Warzawa, ses de ledande politikerna från Västra Götaland i Trollhättan för att samverka kring strategiska vägval i klimatarbetet, säger processledaren Birgitta Nilsson på Västra Götalandsregionen.
Listan på nya överenskommelser och vem som ska leda dem
- Egenproducerad solel - Sol i Väst (Skövde kommun)
- Studenter för miljö/klimat (Högskolan Borås)
- Cykelpendling (Göteborgsregionens kommunalförbund, GR)
- Insamling matavfall (GR)
- Samlastning varor (GR)
- Klimatkompensation resor (GR)
- Minskade avfallsmängder (GR)
- Klimatdialog med unga (Göteborgs Stad)
- Fortsatt utbyggnad av el i hamnar (Göteborgs Hamn)
- Miljödifferentierade hamnavgifter (Göteborgs Hamn)
- Målet i klimatstrategi för Västra Götaland som antogs 2009 är en fossiloberoende ekonomi år 2030. För att nå dit behöver vi jobba tillsammans. Vi vill få fler att göra mer, med insatser som vi vet fungerar, avslutar Birgitta Nilsson.
Västra Götalandsregionen bidrar med upp till 50 % av kostnaden för koordinering av arbetet kring överenskommelserna i Smart Energi. Där kan kommuner, företag och organisationer delta, även andra än de som undertecknat klimatstrategin. Hittills har fyra överenskommelser genomförts, sju pågår och nu tillkommer tio nya för intresserade att ansluta sig till.
Överenkommelserna inom Smart Energi
Smart Energi
Fredag 15 november konferens Strategi för klimatsmart vägval Innovatum, Trollhättan