Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-12-18 08:00


Billigare biogastillverkning i textila behållare


Gårdsbaserad tillverkning av biogas genom torrötning av gödsel i textila behållare ska ge fördelar för ekonomi och miljö.

Metoden för torr rötning passar bra för material med låg vattenhalt, till exempel djupströgödsel. Utveckling av en ny design av textila reaktorer ska ge en billig och flexibel metod för att jordbruksföretag lokalt ska kunna producera biogas utan stora investeringar.

Miljönämnden beslutade på sitt sammanträde 17 december att stödja ett tvårigt projekt för teknikutveckling av metoden för torrötning. Det sker i ett samarbete mellan Högskolan i Borås, FOV Fabrics AB och Hushållningssällskapet i Sjuhärad.

- Här vill vi koppla ihop konkreta resultat från försöksverksamhet med miljödriven utveckling av affärsmöjligheter för lantbruket, säger Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.  

Under det första året ska torrötningen ske i laboratoriemiljö på Ingenjörshögskolan vid Högskolan i Borås. Det andra året ska rötning ske i full skala på Rådde försöksanläggning för att visa att metoden även fungerar i svenskt klimat. Torrötning är en väl etablerad metod i Tyskland och matavfall torrötas på en anläggning i Blekinge.

Biogas ett klimatsmart drivmedel

Biogas ger både en lösning på avfallsproblem och ett förnybart och klimatsmart drivmedel. Att ta om hand och röta gödsel är särskilt viktigt från miljösynpunkt eftersom den annars läcker metangas till atmosfären.

Biogasproduktionen bidrar till en trygg försörjning och oberoende av fossila bränslen. Lokal och regional sysselsättning främjas samtidigt som svensk industri och teknikexport gynnas.

Biogas Väst - miljönämndens program för ökad produktion och användning av biogas

Lista på miljönämndens beslut i korthet (pdf) 

Artikel om projektet från Borås Tidning 2014-02-16   

 



Kontaktperson: Tomas Österlund, miljöstrateg, 0702-22 12 19
Hanna Jönsson, processledare Biogas Väst, 0702-50 24 05


Läs meddelandet som PDF