Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-07-07 17:25


Biogasen lockade storpublik i Almedalen


Det krävs en nationell politisk enighet, långsiktiga spelregler och nytt produktionsstöd om biogasen ska fortsätta att utvecklas i Sverige. Det var huvudbudskapen från politikerna och branschen i biogasseminariet som drog storpublik i Visby 6 juli.

Intresset för biogasutvecklingen är stort i Sverige. Det visade inte minst det seminarium som Västra Götalandsregionen var delarrangör för idag i Visby. Över 120 personer kom och lyssnade till diskussionen om den politiska viljan finns för fortsatt biogasutveckling och vilka nationella stöd som behövs för en fortsatt biogasutveckling i Sverige.

Detta behövs för fortsatt utveckling av biogasen

Enigheten om vad som behövs för en fortsatt biogasutveckling var hos riks- och regionpolitikerna, Energimyndighetens GD och branschföreträdarna klar:

• En nationell politisk enighet om mål för biogasutvecklingen - lik den politiska enighet som råder i många kommuner och regioner kring biogasen
• Långsiktighet och tydlighet i de politiska styrmedel
• Produktionsstöd som möjliggör lönsamhet i biogasproduktion
Bland möjliga produktionsstöd nämndes särskilt det metanreduceringsstöd på 20 öre per kWh producerad biogas baserad på stallgödsel som föreslagits och vikten av att det tas med i höstbudgeten.

- Seminariet innebär att vi nu i högre grad är överens om vad som behöver göras för den fortsatta utvecklingen av biogas som drivmedel. Samtliga biogasintressenter var representerade och därför har vi bättre förutsättningar i det fortsatta arbetet. Men  ett fungerande samarbete även på nationell nivå är viktigt för de regional satsningarna, kommenterar Sören Kviberg, ordf. Miljönämnden.

Medverkande i seminariet

Medverkande politiker i seminariet var riksdagsledamöterna Erik A Eriksson, (C) och Stina Bergström (MP) samt regionpolitikerna Gösta Gustavsson, (C) Linköping, Harald Hjalmarsson, (M) Kalmar läns regionförbund, Pia Kinhult (M), Region Skåne, Per Ankersjö, (C) Stockholm och Gert-Inge Andersson (S), Västra Götaland.

Dessutom medverkade Tomas Kåberger, Energimyndigheten liksom branschföreträdarna Niklas Gustavsson, AB Volvo, Johan Möllerström, Malmberg Water AB, och Ingela Nilsson Nachtweij, LRF.

Anders Mathiasson, Energigas Sverige var moderator.

Arrangörer av seminariet: 

Västra Götalandsregionen – Biogas Väst, Region Skåne – Biogas Syd,
Biogas Öst, Biogas Sydost, Energigas Sverige

Biogas Väst - miljönämndens treåriga program för biogasutveckling



Kontaktperson: Hanna Jönsson, regionutvecklare, mobil 0702-50 24 05
Tomas.Österlund, miljöstrateg, mobil 0702-22 12 19 Sören Kviberg mobil 0703-08 33 50


Läs meddelandet som PDF