Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2009-11-05 08:00


Passivhusdagarna 6-8 november

Boende i energieffektiva hus öppnar dörren för intresserade


Västra Götalandsregionen anordnar Passivhusdagarna för att bana väg för ett energieffektivt boende. Under helgen den 6-8 november öppnar boende sina hem och branschen sina visningslägenheter för att inspirera till ett mer klimatsmart boende.

Intresserade har möjlighet att besöka nybyggda hus eller byggnader som renoverats på ett energieffektivt sätt i Kungshamn, Ellös, Vinninga, Viskafors, Alingsås, Lerum, Öckerö och Göteborg. Man kan antingen besöka husen på egen hand eller delta i någon av de rundturer som anordnas.

Energitillförseln i bostäder och lokaler svarar för en dryg tredjedel av Sveriges totala energianvändning. I Sverige har vi högt satta mål för byggnader, där den totala energianvändningen per uppvärmd areaenhet i bostäder och lokaler ska minska. Minskningen bör vara 20 % till år 2020 och 50 % till år 2050 i förhållande till användningen 1995.

Många fördelar

Fördelarna med att bo i ett energieffektivt hus är lägre energikostnader, minskad klimatpåverkan och god inomhusmiljö. Det finns många olika vägar för att bygga, renovera och driftsoptimera för att nå en låg energianvändning. Passivhus är ett av de koncept som idag används vid både nybyggnation och ombyggnation.

Internationellt initiativ

Passivhusdagarna 2009 arrangeras av Västra Götalandsregionen genom miljönämndens program för energieffektiva byggnader. Det treåriga programmet (2008-2010) verkar genom projektstöd, samverkan och aktiviteter som syftar till att stärka marknaden för och byggandet av energieffektiva byggnader i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionen leder också det europeiska partnerskapet Build with CaRe, där 18 organisationer från 10 regioner ingår. Passivhusdagarna 2009 genomförs i flera av dessa regioner och delfinansieras av Interreg Nordsjö-programmet.

Passivhusdagarna är från början ett tyskt initiativ och genomfördes för första gången av IG Passivhaus år 2002. Sedan dess har allt fler länder anslutit sig och i år är Sverige med för första gången.

Program

Fredag 6 november 15.00 Passivhusdagarna 2009 invigs i Pumpkällehagen, Viskafors av Per Olov Blom, ordförande i miljönämnden, Västra Götalandsregionen och Ulrik Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås stad.

7-8 november öppet hus i hem och visningslägenheter

Information om husen, öppettider och arrangerade rundturer: www.passivhusdagarna.se



Kontaktperson: Åsa Lindell 076-109 91 33,
Hanna Blomdahl, 0768-44 75 92


Läs meddelandet som PDF