Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2010-11-11 08:00


Passivhusdagarna 13-14 november

Boende i energieffektiva hus öppnar dörren för intresserade


Inspireras till ett energieffektivt boende! För andra året anordnar Västra Götalandsregionen Passivhusdagarna för att bana väg för fler energieffektiva hus. Under helgen den 13-14 november öppnar boende sina hem och branschen sina visningslägenheter för att inspirera till ett mer klimatsmart boende.

Intresserade har möjlighet att besöka nybyggda hus, hus under byggnation eller byggnader som renoverats på ett energieffektivt sätt i Kinna, Horred, Vinninga, Viskafors, Alingsås, Västra Bodarna, Färgelanda, Lidköping, Åsa och Göteborg. Man kan antingen besöka husen på egen hand eller delta i någon av de rundturer som anordnas.

- Energitillförseln i bostäder och lokaler svarar för en dryg tredjedel av Sveriges totala energianvändning. I Västsverige har vi högt satta ambitioner för hur den totala energianvändningen per uppvärmd areaenhet i bostäder och lokaler ska minska, säger Åsa Lindell som leder Västra Götalandsregionens treåriga program för energieffektivt byggande.

Många fördelar

Fördelarna med att bo i ett energieffektivt hus är lägre energikostnader, minskad klimatpåverkan och god inomhusmiljö. Det finns många olika vägar för att bygga, renovera och driftsoptimera för att nå en låg energianvändning. Passivhus är ett av de koncept som idag används vid både nybyggnation och ombyggnation.

Internationellt initiativ

Passivhusdagarna 2010 arrangeras av Västra Götalandsregionen genom miljönämndens program för energieffektiva byggnader. Det treåriga programmet (2008-2010) verkar genom projektstöd, samverkan och aktiviteter. Allt syftar till att stärka marknaden för och byggandet av energieffektiva byggnader i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionen leder också det europeiska partnerskapet Build with CaRe, där 18 organisationer från 10 regioner ingår. Passivhusdagarna 2010 genomförs i flera av dessa regioner och delfinansieras av Interreg Nordsjö-programmet.

Passivhusdagarna är från början ett tyskt initiativ och genomfördes för första gången av IG Passivhaus år 2002. Sedan dess har allt fler länder anslutit sig och Västra Götalandsregionen medverkar för andra gången i år.

Program för passivhusdagarna

Alla som har möjlighet är välkomna till invigningen av Passivhusdagarna 2010 fredag 12 november kl 15.15. Det sker på Malmsätersgatan 1, Kinna under medverkan av Per Olov Blom, ordförande i miljönämnden, Västra Götalandsregionen och Pelle Pellby, kommunstyrelsens vice ordförande i Marks kommun.

Lördag 13 - söndag 14 november är det öppet hus i hem och visningslägenheter.

Information om husen, öppettider och arrangerade rundturer

www.passivhusdagarna.se



Kontaktperson: Åsa Lindell, ledare för programmet för energieffektiva byggnader, 076-109 91 33, eller
Gunilla Fransson Bangura 070-930 59 30


Läs meddelandet som PDF