Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-11-09 09:00


Passivhusdagarna 12-13 november

Boende i passivhus visar sina hem för intresserade


Under helgen den 12-13 november öppnar boende sina hem och branschen sina visningslägenheter för att inspirera till ett mer klimatsmart boende. Passivhusdagarna 2011 anordnas av Västra Götalandsregionen i samarbete med Passivhuscentrum Västra Götaland. Tanken är att bana väg för fler energieffektiva hus.

Intresserade har möjlighet att besöka nybyggda hus, hus under byggnation eller byggnader som renoverats på ett energieffektivt sätt i Kinna, Alingsås, Västra Bodarna, Göteborg, Lerum, Borås, Lidköping och Åsa. Man kan antingen besöka husen på egen hand eller delta i någon av de rundturer som anordnas. Nytt för i år är att ett antal offentliga verksamheter som bedrivs i energieffektiva byggnader också visar upp sina lokaler, såsom Stadsskogens Förskola, Alingsås och Regionarkivet i Vänersborg.

- Energitillförseln i bostäder och lokaler svarar för en dryg tredjedel av Sveriges totala energianvändning. Passivhusdagarna ger allmänheten, och kanske framförallt de som går i tankar att flytta en chans att få se hur det kan vara att bo i ett passivhus, säger Carlos Andersson, verksamhetschef på Passivhuscentrum Västra Götaland.

Många fördelar 

Fördelarna med att bo i ett energieffektivt hus är lägre energikostnader, minskad klimatpåverkan och god inomhusmiljö. Det finns många olika vägar för att bygga, renovera och driftsoptimera för att nå en låg energianvändning. Passivhus är ett av de koncept som idag används vid både nybyggnation och ombyggnation.

Information om husen, öppettider och arrangerade rundturer

www.passivhusdagarna.se

Invigning

Invigningen av Passivhusdagarna kommer att äga rum lördagen den 12 november kl 10.00 i plusvärmehusen på Höjdenvändan i Lerum. Det blir mingel och tilltugg under trevliga former, samt möjlighet att få prata med flera av de boende i området. Invigningen samarrangeras med Förbo AB ___________________________________________________________________________

Fakta 

Passivhusdagarna 2011 arrangeras av Västra Götalandsregionen genom miljönämndens program för energieffektiva byggnader. Det treåriga programmet (2011-2013) verkar genom projektstöd, samverkan och aktiviteter. Allt syftar till att stärka marknaden för och byggandet av energieffektiva byggnader i Västra Götaland.

Enligt riksdagens mål för energianvändning i byggnader (2020/2050) krävs att den totala energianvändningen i bostäder och lokaler ska minskas med 20% till år 2020 och 50% till år 2050, jämfört med användningen 1995. Till år 2020 ska beroendet av fossila bränslen minska och andelen förnybar energi öka kontinuerligt. För nybyggnation diskuterar EU att genomföra passivhusstandard som byggnorm år 2015 - 2016.

Mer information

www.vgregion.se/energieffektivabyggnader

www.passivhuscentrum.se 



Kontaktperson: Joa Ivarsson, projektledare för programmet Energieffektiva byggnader, Västra Götalandsregionen Tel: 0765-38 30 06
Carlos Andersson, verksamhetschef Passivhuscentrum Västra Götaland, Tel 0322-61 68 01


Läs meddelandet som PDF