Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-04-12 08:00


Design med Omtanke i vetenskaplig tidskrift


Nu finns det vetenskapliga bevis för att Design med Omtankes metoder verkligen fungerar. En uppsats om Västra Götalandsregionens projekt har blivit antagen till en internationell forskningstidskrift. Uppsatsen är skriven av två forskare på brittiska Open University, Georgina Holden och Claudia Eckert tillsammans med Design med Omtankes verksamhetsledare Birgitta Nilsson och Barbro Peterson.

Uppsatsen handlar om det flera gånger prisbelönta arbetssätt som Västra Götalandsregionens projekt Design med Omtanke har utvecklat sedan 2001 för en rad offentliga byggprojekt. Man har en strukturerad metod för delaktighet, kreativitet. och design för att skapa lokaler och miljöer som tar till vara beställarnas behov och idéer, och där produkter och material är ekonomiskt, socialt, och miljömässigt hållbara.

- Forskningsprojektet visar hur projektet Design med Omtanke har lett till att många väl fungerande och tillgängliga miljöer har skapats. Användarna som fått vara delaktiga hela vägen har fått med sig nya kunskaper om vad hållbar utveckling är. Det samma gäller för de arkitekter, designrar och inredare som fått Design med Omtankes utbildning och blivit involverade i projekten. Dessutom gynnas de framsynta möbel- och inredningsföretag som satsar på miljöanpassade produkter. Och många av dem finns i Västsverige, säger Birgitta Nilsson, verksamhetsledare för Design med Omtanke.

Forskarna diskuterar bland annat hur användningen av Design med Omtankes metod för att förena verksamhetsidé med effektiva lokaler kan spridas i större skala. Den skulle kunna utnyttjas i många fler sammanhang för att uppnå långsiktig hållbarhet.

Artikeln heter "Design Med Omtanke: Participation And Sustainability In The Design Of Public Sector Buildings" och kommer i majnumret av tidskriften Design Studies.

Design med Omtanke

Länk till webbsida med kort sammanfattning och där man kan beställa artikeln



Kontaktperson: Birgitta Nilsson, verksamhetsledare Design med Omtanke 0703-38 50 75


Läs meddelandet som PDF