Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2010-04-20 17:30


Design med Omtanke nominerat till 2010 års Design S


Västra Götalandsregionens projekt Design med Omtanke har blivit nominerat till 2010 års Design S. Av nästan 200 anmälda bidrag är 31 nominerade. Den svenska utmärkelsen premierar för tredje gången de bästa exemplen på svensk design.

Kulturminister Lena Liljeroth Adehlson delar ut utmärkelsen till de slutligt utvalda den 8 juni vid en ceremoni i Stockholm i samband med Design D, en dag med föreläsningar och workshops om design.

Design med Omtanke är en metod för hållbara offentliga miljöer som vänder sig till beställare av designtjänster. 

- När man ska göra om eller skaffa nya lokaler är det ett gyllene tillfälle att fundera över hur verksamheten kan utvecklas i samband med det. Det kan bli en nystart, då man på djupet analyserar vad man vill med sin verksamhet och hur lokalerna ska vara utformade för att fungera optimalt. Det är här Design med Omtanke kommer in och hjälper till att göra en förstudie. 

Om man satsar tid och kraft i ett tidigt skede för att komma fram till hur man verkligen vill ha det blir det färdiga resultatet väldigt mycket bättre. Självklart egentligen, men alltför ovanligt i verkligheten, säger Birgitta Nilsson, verksamhetsledare för Design med Omtanke.

- Tävlingen Design S är en spännande avläsning av klimatet i svensk design 2010. Man ser några tydliga tendenser. Ganska självklart är förstås att många fler kandidater i år har jobbat med miljöanpassning. Vi har lyft fram några starka exempel som tagit hållbarhetsfrågorna långt in i kärnan av designprocessen. Säger juryns ordförande Jakob Lind, VC kommunikations- och designbyrån Futurniture.

FAKTA OM DESIGN S

Design S premierar kreativa och innovativa problemlösningar inom alla tänkbara områden av produkter, oavsett designdisciplin. Utmärkelsen delas ut vartannat år sedan 2006 och vänder sig till professionella designer och producenter.

Utmärkelsen Design S drivs av Föreningen Svensk Form i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Arkitekturmuséet och Centrum för Näringslivshistoria.

Efter utdelningen av Design S är det vernissage för vandringsutställningen, med alla nominerade, på Arkitekturmuséet i Stockholm. Utställningen visas där juni-augusti och turnerar därefter i Sverige, Tyskland, Cypern och Ryssland. 

Design med Omtanke

Västra Götalandsregionen om Design med Omtanke

Läs mer om Swedish Design Award

 



Kontaktperson: Birgitta Nilsson, verksamhetsledare Design med Omtanke 0703-38 50 75


Läs meddelandet som PDF