Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2012-12-19 08:30


FörskoleVis visar barnen bättre energibeteende


Nu ska barnen kunna se och förstå hur mycket energi de förbrukar i förskolan. Miljönämnden beslutade på sitt sammanträde 18 december att bevilja medel till projektet FörskoleVis. Pedagogerna ska få ett webbaserat verktyg för att på ett lustfyllt sätt kunna visualisera energianvändningen och bidra till energimedvetet beteende hos barnen.

För hushåll utvecklas många metoder för visualisering av energiåtgången, men i detta projekt står barnen i fokus. De flesta förskolor arbetar målmedvetet med miljöfrågor, men många har efterfrågat pedagogiskt material och stöd för att göra redan de yngsta barnen medvetna om kopplingen mellan beteende och energianvändning.

Energianvändningen för uppvärmning av bostäder har minskat genom effektiviseringar i olika system som fjärrvärme och genom tekniska lösningar som mer energieffektivt byggande. Men den totala energianvändningen är nästan oförändrad. Det beror på ökad användning av elektriska apparatet, standby-lägen med mera.

- För att minska energianvändningen och klimatpåverkan ytterligare behövs det sådana här pedagogiska och positiva satsningar för att ändra människors beteende. Möjligheterna att spara rör sig om minst 20 procent av elanvändningen, säger Sören Kviberg, ordförande för Västra Götalandsregionens miljönämnd.

I förstudien till FörskoleVis tog man tillsammans med förskolor i Göteborg, Härryda, Kungälv och Trollhättan fram en kravspecifikation för ett webbaserat visualiseringsverktyg och inspirationsmaterial för pedagogerna. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Interactive Institute ska nu utveckla och testa verktyget och mäta energiförbrukningen i dessa pilotförskolor. Sedan är det meningen att verktyget och materialet ska kunna kommersialiseras för att kunna spridas och användas vidare.

Projektet finansieras utöver av Västra Götalandsregionen av Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen. och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och de deltagande kommunerna, de fyra från Västra Götaland och Oskarshamn som tillkommit.

Listan på miljönämndens beslut i korthet 

 



Kontaktperson: Kristina Käck, miljöstrateg 010-441 40 23


Läs meddelandet som PDF