Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-04-16 18:30


Fem delade Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium


Det interna miljöstipendiet 2013 på sammanlagt 50 000 kronor delades ut i samband med regionfullmäktige till fem verksamheter som särskilt har bidragit till att minska Västra Götalandsregionens egna miljöpåverkan.

Tre av verksamheterna representerar Västra Götalandsregionens skolor, Fristads folkhögskola och de båda naturbruksgymnasierna Strömma och Sötåsen. De har alla tidigt engagerat sig för mat och miljö och har sedan länge legat i framkant med bland annat hög andel ekologiska livsmedel.

Två verksamheter fick miljöstipendiet genom att fokusera på transporter och klimat och miljö; Ambulansverksamheten Skaraborgs sjukhus och Göran Lindén på Tolkverksamheten, område södra som bidragit till att minska sina resor.

Fristads folkhögskola, Kök och städ

Fristads folkhögskola har länge varit mest aktiva på miljötänkande bland Västra Götalandsregionens sju folkhögskolor. 2002 låg alla skolornas andel ekologiskt i genomsnitt på 5 % ekologiskt. Men redan då hade Fristads folkhögskola 18.6 %. 2012 var genomsnittet på folkhögskolorna 29 % andel ekologiskt, och då låg Fristads folkhögskola på 43 %.

Skolköket som är KRAV-certifierat sedan många år, har målmedvetet strävat för att öka användningen av ekologiska livsmedel. Genom både sin servering och försäljning och olika aktiviteter, har man spridit sitt budskap om mat och miljö till både elever och besökare.

Naturbruksgymnasierna Strömma och Sötåsens båda skolkök

Naturbruksgymnasiet Strömma i Sätila i Marks kommun och Naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda är två de av sju naturbruksgymnasier som i Västra Götalandsregionen driver.

Båda dessa skolor har under 2000-talet legat kring 40 % andel ekologiskt. Under 2012 hade de 44 % andel ekologisk mat. I genomsnitt låg alla naturbruksgymnasierna 2012 på 29.7 % ekologiskt.

De båda gymnasierna har utöver att sträva efter att öka användningen av ekologiska livsmedel, lagat och serverat mat för både hälsa och miljö enligt SMART-konceptet. Det innebär till exempel säsongsanpassning till användning av grönsaker från skolans egna odlingar och att man undviker klimatbelastande ris. 

Ambulansverksamheten Skaraborgs sjukhus

I ett tredelat projekt har ambulansverksamheten minskat onödigt körande för möten mellan ambulanscentralerna, minskat kostnader och miljöpåverkan och dessutom ökat säkerheten även vid utryckning. Det har skett genom
• ny utrustning för videokonferenser,
• teknik för loggning av körteknik, sträckor med mera
• utbildning i rationellt körsätt.

Genom det nya körsättet är det möjligt att jämfört med 2011 minska den årliga kostnaden för drivmedel med mellan 600 000 och 1 600 000 kr, och utsläppen med 94 000 - 280 000 kilo koldioxid. (Intervallen speglar osäkerheten kring förväntad ökning av antalet uppdrag.)

Göran Lindén, Tolkverksamheten, Tolkområde södra

Göran Lindéns insats består i hans förslag våren 2012 att tolkarna istället för att det sköttes centralt själva skulle få boka bilar vid behov till uppdragen, eftersom de har bättre kännedom om lokal kollektivtrafik och restider.

Ett försök med detta gav mycket färre körda mil, och lägre kostnader. Rutinen permanentades och effekten har bestått, trots ett ökat antal tolkuppdrag under året. Antalet bilar har därför kunnat minskas med en i Göteborg och en i Borås, från nio till sju fordon.

Antalet körda mil minskade från cirka 13 000 under 2011 i Tolkområde Söder till 10 000 under 2012, trots att antalet tolkuppdrag ökade något.

Fler miljöinsatser

Alla stipendiaterna tilldelas 10 000 kronor vardera att använda till:
• fler miljöförbättrande åtgärder eller utrustning,
• aktiviteter för att öka kompetensen inom sin verksamhet eller
• för att sprida erfarenheter och kunskaper om miljöinsatserna vidare till fler.

Miljöstipendiet instiftades 2001 av regionfullmäktige. Det administreras av Västra Götalandsregionens miljnämnd som också utser stipendiaterna varje år.

 Läs mer om Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium



Kontaktperson: Ingrid Horner, miljösekretariatet 010-441 40 24


Läs meddelandet som PDF