Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-10-29 08:00


Fortsatt stöd till biogasutvecklingen i Västra Götaland


Västra Götalandsregionen kommer att fortsätta satsningen på biogasutveckling i regionen. Miljönämnden tog 25 oktober ett enhälligt beslut om en treårig förlängning av utvecklingsprogrammet för biogas i Västra Götaland – Biogas Väst.

− Biogasen är en viktig pusselbit för att vi ska kunna bryta beroendet av fossil energi och öka användningen av förnybara drivmedel i våra transporter. Västra Götaland ligger idag i framkant både nationellt och internationellt men biogasbranschen behöver fortsätta att växa för att vi ska kunna åtnjuta biogasen klimat-, miljö och samhällsnytta, menar Hanna Jönsson, regional biogasutvecklare, Västra Götalandsregionen och processledare för Biogas Väst.

Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 är en del av den regionala klimatstrategin, men satsningen görs också för att skapa arbetstillfällen regionalt och lokalt och för att bidra till Sveriges möjligheter att exportera kunskap och teknik.

Målen från nuvarande program står fast, att producerad biogas och använd biogas som fordonsbränsle ska vara 2,4 TWh 2020 i Västra Götaland.

För att möta de behov och utmaningar som finns just nu kommer fokus under kommande programperiod att läggas på fem utvecklingsområden:

  1. Produktion av biogas från matavfall
  2. Produktion av biogas från gödsel, lantbrukets restprodukter och energigrödor.
  3. Offentlig upphandling som styrmedel för ökad användning av biogas som fordonsbränsle
  4. Biogas i tunga lastbilar
  5. Mer energieffektiva gasbussar.

− Västra Götalandsregionen har under många år och i nära samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götaland, kommuner, energibolag, lantbruksföretag, fordonsindustrin, drivmedelsföretag och forskning verkat för en ökad produktion och användning av biogas. Arbetet i det nya programmet för biogasutveckling kommer att fortsätta att bygga på samverkan mellan biogasaktörerna i regionen, säger Hanna Jönsson.

Projektmedel kommer att kunna sökas för insatser som bidrar till att uppnå målen i Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016.

Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 (pdf)

Biogas Väst



Kontaktperson: Hanna Jönsson, regional biogasutvecklare Västra Götalandsregionen/processledare Biogas Väst, 0702-50 24 05


Läs meddelandet som PDF