När den första Gröna Listan kom för fem år sedan var den på 20 sidor.
Den nya version som kommit nu har 140 sidor med inredningsprodukter som klarar miljömärkningskraven. Idag är hälften av all inredning som köps inom Västra Götalandsregionen från Gröna Listan. Listan har även fått många företag att ställa om produktionen i hållbar riktning.
När arbetet med Gröna Listan startades för cirka fem år sedan var målet att öka både tillgång och efterfrågan på inredning med höga miljöprestanda. Det har lyckats över förväntan. Den lista som kommer ut idag innehåller mer produkter än någonsin tidigare. Det är attraktivt för företagen att vara med på Gröna Listan för att kunna hävda sig vid Västra Götalandsregionens upphandlingar. Västra Götalandsregionen köper inredning för 60-70 miljoner kronor varje år.
Samarbete med kommuner
Gröna Listan görs av Västra Götalandsregionens upphandlingsenhet tillsammans med Design med Omtanke. Design med Omtanke, som drivs av Västra Götalandsregionen i samarbete med kommunerna i Västra Götaland, har under tio år utvecklat en metod för att förändra offentliga miljöer på ett långsiktigt hållbart sätt. Samtidigt ger metoden dem som arbetar inom en verksamhet ett avgörande inflytande.
Design med Omtanke, metod för hållbara miljöer
"Design med Omtanke - en metod för hållbara miljöer" heter en nyutkommen bok. Den är en praktisk handbok för att arbeta fram en förstudie som ger förutsättningar för bästa möjliga lokalförändring. När de som arbetar i en verksamhet får möjlighet att tänka igenom från början hur man vill ha det kan man få en hållbar miljö - ekonomiskt, socialt och miljömässigt - och göra medvetna val.
Där kommer Gröna Listan in eftersom den underlättar för de offentliga verksamheterna att överblicka utbudet av produkter som uppfyller högt ställda miljökrav och krav på tillgänglighet.
Mer information och den nya Gröna Listan