Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2012-11-26 08:30


Västra Götaland agerar för att minska klimatpåverkan


Idag startar COP 18, FN:s toppmöte i Doha, Quatars huvudstad, för att globalt komma överens om minskningar av klimatpåverkande utsläpp.
I Västra Götaland tas klimathotet på allvar och 67 västsvenska aktörer går från ord till konkreta handlingar i samarbetet som kallas Smart Energi.

- Utsikterna enligt den nya prognosen på fyra graders uppvärmning är mycket omvälvande och dramatiska. Framgång i de internationella klimatförhandlingar är avgörande, menar Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.
- Och fler behöver engagera sig mer i konkreta åtgärder på hemmaplan för att bidra till att påverka den globala utvecklingen. 

Smart Energi är en politiskt styrd process, som koordineras av Västra Götalandsregionen, som kommuner, företag och organisationer är välkomna att delta i. Den bygger på att deltagarna gör konkreta insatser för att nå det gemensamma målet - att vara oberoende av fossil energi till 2030.

Vad görs inom Smart Energi?

Vid årets uppföljning av deltagarnas insatser fanns följande fem i topplista:

  1. Energibesparingar i fastigheter
  2. Övergång till förnybar energi
  3. Inköp av miljöbilar
  4. Minskade bilresor med egen bil
  5. Servering av mer klimatsmart mat och minska svinnet

Det resulterar i att det i Västra Götaland finns: 

  • Flest vindkraftverk och mest effekt i landet.
  • 25 % av nybyggda lägenheter är lågenergibostäder – dubbelt så mycket som övriga landet.
  • 40 % av de nyregistrerade bilarna var miljöbilar under 2011.
  • Flest anställda inom miljöteknik i Sverige.

Överenskommelser kring offentliga inköp

När flera är intresserade av samma fråga och vinner på att samarbeta startas överenskommelser inom Smart Energi. Under året har vi exempelvis samarbetat kring klimatsmarta inköp för att ta ett ansvar som offentliga aktörer. Det arbetet har resulterat i:

  • Verktyg för kockar i skolkök att göra klimatsmarta måltider.
  • Gröna listan – en databas för bästa miljövalet av möbler och textilier
  • Gemensam upphandling för miljöbilar som just nu pågår.

Fyra graders uppvärmning medför stora konsekvenser

Två graders uppvärmning av klimatet är vad forskare sagt är möjligt att klara av, och det är också det tak som politiker från hela världen enades om vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Men nu ser det i stället ut som att vi mycket snabbt är på väg mot fyra graders uppvärmning, enligt en rapport från Världsbanken och ett ansett tyskt klimatforskningsinstitut.

 - Och en fyra grader varmare jord leder enligt forskningen till mycket allvarliga, eller rent katastrofala konsekvenser, med kraftigt stigande havsnivåer, översvämningar och inte minst värmeböljor, som kommer att kräva många människors liv. Kom ihåg att värmeböljan i Europa 2003 är den största miljökatastrofen i Europa i modern tid, uppemot 50 000 människor dog redan då, säger professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet.  

Läs mer i årets uppföljning och hitta goda exempel

I årets uppföljning av Smart Energi, som just nu skickas ut till alla deltagare, finns mer information om vilka som medverkar och vad de gjort. I den längre rapporten finns fler goda exempel.

Rapporten och annan information finns här på www.vgregion.se/smartenergi



Kontaktperson: Sören Kviberg, miljönämndens ordförande (V), soren.kviberg@vgregion.se, 0703-08 33 50
Birgitta Nilsson, processledare Smart Energi, birgitta.j.nilsson@vgregion.se, 010-441 40 35


Läs meddelandet som PDF