Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-12-13 08:00


Satsning för att fler kommuner ska samla in sitt matavfall för biogasproduktion

Idag samlar endast hälften av kommunerna i Västra Götaland in matavfall


Under det närmsta året kommer Biogas Väst - Västra Götalandsregionens program för biogasutveckling - att verka för att fler av kommunerna i Västra Götaland ska sortera ut matavfall för produktion av biogas. Idag samlar drygt hälften av kommunerna in sitt matavfall för rötning.

- Mat som slängs från hushåll och storkök är en bra råvara för produktion av biogas, men idag skickas istället en stor del till förbränning, säger Hanna Jönsson, processledare för Biogas Väst.

En ökad insamling av matavfall som råvara i produktionen av biogas är nödvändig för att nå målen om biogas som ersättning för fossila bränslen.
En utredning gjord på uppdrag av bland annat Västra Götalandsregionen visar att idag samlas ca 22 % av det organiska hushållsavfallet in, vilket kan jämföras med det nationella målet på 35 % utsortering. Här finns en möjlighet till mer substrat för biogasproduktion

- Ska vi kunna få fram tillräckligt mycket biogas som klimatsmart bränsle till våra fordon i framtiden, måste vi ta tillvara de outnyttjade råvaruresurserna som finns idag, fortsätter Hanna.

Förutom utredning av situationen beträffande utsortering av matavfall i Västra Götaland kommer satsningen 2012 också att innerfatta spridning av goda exempel från de kommuner som kommit långt. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen tillsammans med Jordbruksverket.

Målet för Biogas Väst är att antalet kommuner i Västra Götaland som utvinner biogas från avfall och avlopp ska vara minst 35 stycken 2013.

Fakta

Varje person genererar per år mellan 92-128 kg hushållsavfall inklusive matavfall, restaurang, storkök och handel. Uppdelat på kategorier genererar handeln 22 % och resterande mängd, det vill säga 78 %, kommer från privata hushåll, restauranger och storkök.

Det finns därmed en stor potential att samla in mer matavfall från både hushållen och handeln. Vid behandling av organiskt hushållsavfall, slakteriavfall och flytgödsel är rötning den mest fördelaktiga behandlingsmetoden energimässigt och räknat i CO2-utsläpp.

Substratmarknadsrapport (pdf)

Västra Götalandsregionens kraftsamling för ökad användning och produktion av biogas - Biogas Väst  



Kontaktperson: Hanna Jönsson, processledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen 033-17 48 70


Läs meddelandet som PDF