Många offentliga storkök har frågat efter datorstöd för att göra klimatanpassade val när man planerar menyerna för skolbarn eller patienter. Nu startar Västra Götalandsregionen och SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik ett projekt för att kunna beräkna och följa upp matens klimatpåverkan. Kommuner och landsting från hela landet medverkar liksom utvecklarna av måltidsplaneringsverktygen Aivo, FoodIT och Mashie
De flesta offentliga storkök och restauranger för skolor, boenden och sjukhus använder idag datorstöd för kostplanering och näringsberäkning av måltiderna för sina gäster. Många har frågat efter klimatdata för att kunna göra medvetna val av råvaror likaväl som man räknar på näringsinnehåll och kostnader.
- Eftersom maten står för 25 % av den totala konsumtionsdrivna klimatpåverkan i Sverige, är det ett viktigt verktyg för att underlätta klimatsmarta val i kök och restauranger, menar Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. Och att integrera klimatberäkningar i datorstöd som redan används är enkelt och effektivt.
Projektet är konkurrensneutralt och alla berörda företag har bjudits in att medverka.
Uppföljning en väg till goda resultat
Genom att följa upp andelen ekologiska livsmedel i de offentliga storköken har man målmedvetet förbättrat sina resultat. I dagsläget är andelen ekologiskt i den kommunala sektorn cirka 23 % medan den privata handeln endast ligger på 4 %. Den positiva utvecklingen för ekologiska livsmedel är en faktor som har drivit på engagemanget för bättre uppföljning även av klimataspekten.
Matens klimatpåverkan stor
Konsumtionen av livsmedel orsakar cirka 25 % av den konsumtionsdrivna klimatpåverkan i Sverige. Den delen motsvarar cirka två ton koldioxid av våra per person och år. Utsläppen för livsmedel fortsätter att öka till skillnad från andra sektorer som transporter och energiproduktion. Det beror mest på att konsumtionen av kött ökar, mellan 1990 och 2010 steg den med hela 43 %. Denna ökning utgörs främst av importerat kött.
Medverkande offentliga kök (hittills anmälda)
Landstinget i Sörmland
Region Skåne
Stockholms läns landsting
Västmanlands läns landsting
Västra Götalandsregionen
Borås stad
Eskilstuna kommun
Göteborgs stad
Huddinge kommun
Härryda kommun
Norrköpings kommun
Umeå kommun
Sodexo
Västra Götalandsregionens arbete med utvecklingsfrågor och miljö inom livsmedel