Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-06-09 17:00


Landsbygdsministern ser möjligheterna för livsmedelsbranschen i Västra Götaland


- Det borde vara möjligt att fördubbla, kanske tredubbla, den svenska livsmedelsexporten. Det sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht under sitt besök i Vara, när Länsstyrelsen Västra Götaland stod värd och Västra Götalandsregionen medverkade vid ett dialogmöte kring en planerad svensk livsmedelsstrategi.

Hur ska den svenska matproduktionen öka? Frågan är avgörande i arbetet med att ta fram en långsiktig livsmedelsstrategi i Sverige, menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Samlar synpunkter runtom i landet

För att samla in synpunkter och förslag till strategin reser ministern nu runt och har dialogmöten i landet.

Sverige har idag Europas lägsta grad av egen livsmedelsförsörjning. Det är att leva lite farligt, enligt Bucht.

- Vi måste öka den svenska livsmedelsproduktionen. Både för inhemsk konsumtion och export. Det borde vara möjligt att fördubbla, kanske tredubbla, vår livsmedelsexport.

Regional samverkan vår styrka

Berit Mattsson, miljöstrateg livsmedel vid Västra Götalandsregionen, och Peter Svensson, landsbygdsdirektör vid Länsstyrelsen, talade om vikten av samarbete. De visade prov på hur den offentliga sidan arbetar ihop från regional nivå till EU-nivå för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för näringen och konsumenterna.

Magnus Dafgård, vice VD Dafgårds, gav sin syn på vad som krävs för lönsamhet och arbetstillfällen. Han betonade även vikten av att ha en nära relation med kunderna och ta reda på vad kunden vill ha.

Återväxten en utmaning för landsbygden

Under dialogmötet i Vara talade även Emilia Astrenius Widerström, ordförande för LRF Ungdomen i Skaraborg. Hennes budskap till ministern stod glasklart.
- Var rädd om de unga. Nu har vi gårdar utan efterträdare, och unga lantbrukare utan tillräckligt kapital. Hur löser vi det?

Dialogmötet i Vara avslutades med ett öppet samtal kring vad en långsiktig svensk livsmedelsstrategi ska och måste innehålla. Se de inspel som noterades nedan.

Inspel till livsmedelsstrategi från deltagarna i Vara 2015-06-05 (pdf)

Västra Götalandsregionen arbetar med livsmedel, näringsliv och miljö

Västra Götalandsregionen driver naturbruksgymnasierna som utbildar nya producenter och företagare inom gröna näringar

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om Västra Götaland på Facebook

Program för dialogmötet i Vara 5 juni 2015 (pdf)



Kontaktperson: Berit Mattsson, miljöstrateg Västra Götalandsregionen, 010-441 40 23


Läs meddelandet som PDF