Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-09-14 11:26


Wetterstrand bjuds på framtidsvisioner av Passivhuscentrum


Ordföranden i regeringens miljömålsråd, Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand kommer till Alingsås och Passivhuscentrum Västra Götaland på onsdag 16 september. Här ska hon ta del av målet att bli ett nationellt centrum för miljö- och energieffektivt byggande.

När bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) besökte Passivhuscentrum Västra Götaland i våras lovade han att titta på möjligheten att göra verksamheten till ett nationellt centrum. Tanken är att den kunskap och framsynthet i energieffektivt byggande som finns här, ska hjälpa Sverige att nå både de nationella och internationella miljömål, som landet på några års sikt kommer tvingas att klara.

Arbete för energieffektiva byggnader i praktiken

Nu kommer Kaplans partikamrat Maria Wetterstrand till Alingsås. I hennes egenskap av ordförande i just regeringens miljömålsråd, menar Carlos Andersson, verksamhetschef, att det är av stor vikt att hon får ta del av hur Passivhuscentrum Västra Götaland jobbar i praktiken.
- Vi har märkt att många politiker har en klar bild av hur man ska bygga energieffektivt i teorin, men här kan vi erbjuda dem att se hur det går till i praktiken. Det är oftast något som får dem att tänka till och se den möjligheter vi har här - både för att nå miljömålen, men också för att utbilda framtidens byggelever och skapa framtidens byggjobb, slår han fast.

Tidigare besök i passivhus

Nu är Wetterstrand inte helt obekant med Passivhuscentrum Västra Götaland. Hon har tidigare besökt det energieffektivt renoverade miljonprogramsområdet vid Brogården i Alingsås.

På onsdag kommer hon också att specialguidas i Stadsskogenskolan, Sveriges första nollenergiskola - och besöka Alströmergymnasiet för att träffa elever, lärare och ta sig en titt på compishuset. Det 25 kvadratmeter stora hus som skolans egna elever byggt helt i just passivhusteknik.

Möter politiska styret för Passivhuscentrum Västra Götaland 

Senare under onsdag 16/9 kommer dessutom Kristina Jonäng, (C ) och Helen Persgren (MP) från Västra Götalandsregionens miljönämnd, liksom Joakim Järrebring (S), kommunstyrelsens ordförande i Alingsås också att besöka Passivhuscentrum.

Fler politiker ser Passivhuscentrum

Senare i veckan, fredag 18 september, är ännu fler miljöpartister, intresserade av framtidens byggteknik, på väg till Passivhuscentrum. Då är det Jönköpings riksdagskvinna Emma Hult, utbildad byggingenjör och Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson som kommer. Dessutom får hon sällskap av partikamraten och alingsåsaren Janine Alm Ericsson.

I samband med Maria Wetterstrands besök på onsdag kommer det avsättas särskild tid för journalister att ställa frågor under hennes vistelse på Alströmergymnasiets byggprogram. Det kommer ske vid klockan 10.45.

Om Passivhuscentrum Västra Götaland

Passivhuscentrum Västra Götaland är ett offentligt miljöcentrum som främjar energieffektivt byggande och renovering. Det är ett kompetenscentrum som arbetar med utbildningar, seminarier, information, rådgivning, studiebesök och utvecklingsprojekt inom miljöanpassat byggande och renovering, företrädelsevis passivhus.

Centrumet tillhör Alingsås kommun i nära samverkan med Västra Götalandsregionen.

Passivhuscentrum Västra Götaland

Västra Götalandsregionens arbete för att främja fler energieffektiva byggnader



Kontaktperson: Gustaf Zettergren, miljöstrateg Västra Götalandsregionen, 010-441 40 23


Läs meddelandet som PDF