Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2012-10-29 08:00


Miljöbron slussar studenter till arbete


Miljöbron fick förnyat stöd för att förmedla miljöuppdrag i företag till högskolestudenter i Västra Götaland. Målet för 2013 är 170 uppdrag.
Det beslutade miljönämnden på sitt sammanträde den 25 oktober.  

Miljöbron har funnits i drygt 15 år som ett projekt för att kostnadsfritt förmedla kontakt mellan högskolestudenter och företag i Västra Götaland som vill ha ett miljöuppdrag utfört. Under 2012 har 112 miljöuppdrag genomförts hos 87 företag, av 192 studenter.

Bidrar till tillväxt

Räknar man om studenternas ideella arbetsinsats i tid motsvarade det 43 heltidstjänster, under 2011. Se hela uträkningen bifogad nedan.

I de utvärderingar som gjorts hos deltagarna, är både studenterna och företagen mycket positiva. Många företag skulle inte ha påbörjat sitt miljöarbete om de inte hade fått stöd via Miljöbron. Insatserna leder dessutom ofta till att de anlitar andra konsulter och företag för att genomföra föreslagna åtgärder eller utvecklas vidare.

Flera fördelar  

- Nya miljörön och miljökompetens sprids vidare i samhället genom uppdragen. Vi har själva haft nytta av Miljöbron i Västra Götalandsregionens och miljönämndens verksamheter. Det rörde dagsljusstyrning av belysning i växthus i Göteborgs botaniska trädgård som sparade energi och ledde till fast arbete för studenten i ett utvecklingsföretag, berättar Sören Kviberg, miljönämndens ordförande. 

- Miljöbron bidrar också till att öppna dörrar för studenterna till framtida arbetsgivare i Västra Götaland. Förmedlingen ser enbart till studenternas kompetens och utbildning vilket gör att de trösklar som kan märkas för arbetssökande med utländska namn inte finns här. Det är ännu en positiv effekt av Miljöbrons verksamhet, fortsätter Sören Kviberg.  

Små eller större uppdrag

Miljöbron är administratör, bollplank och koordinator för uppdragen, som bygger på ett behov från företaget. De kortare uppdragen kan bestå i att till exempel utreda miljöpåverkan från transporter, göra en kemikalieinventering, skriva miljöpolicy eller se vilket miljöledningssystem som skulle passa företaget bäst.

Studenterna kan också genomföra längre kursprojekt eller examensarbeten kopplade till företag som vill ha en viss fråga utredd eller analyserad lite djupare. Här kan det handla om produktutveckling, energianalyser, logistik- eller miljöutredningar.   

Samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig verksamhet

Miljöbron drivs i en bred samverkan mellan Svenskt Näringslliv, Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen, universiteten och högskolorna och två av kommunalförbunden i Västra Götaland, Innovatum, Älvstranden Utveckling med flera. Konceptet har också spridits till andra håll i Sverige. 

Lista på miljönämndens beslut i korthet (pdf).

Uträkningen om Miljöbrons ideella timmar (pdf)

Läs mer om Miljöbron

Läs mer om Västra Götalandsregionens miljöarbete 

  



Kontaktperson: Kristina Käck, miljöstrateg, 010-441 40 23
Ingrid Horner, kommunikatör, 010-441 40 24


Läs meddelandet som PDF