Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-11-06 09:00


Miljömål som främjar hälsa och samhällsnytta


Västra Götalandsregionens nya program för miljöarbetet 2014-2016 sätter höga mål. Det ska främja hälsa och bidra till en hållbar utveckling genom insatser för låg klimatpåverkan, låg förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen samt hållbar resursanvändning.

Miljöprogrammet som nu syftar till att vara hälsofrämjande och bidra till det goda livet, vilket är starkt kopplat till Västra Götalandsregionens två huvuduppdrag; tillgänglighet till bra hälso- och sjukvård och att främja tillväxt och utveckling i Västra Götaland, kollektivtrafiken inkluderad.

- För en långsiktigt hållbar utveckling krävs att ekvationen går ihop, miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Man kan säga att miljöprogrammet visar att vi varken har tid eller råd att låta bli att göra dessa åtgärder - inte minst från hälsosynpunkt - betonar Sören Kviberg, regionråd och ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.

Trovärdighet viktigt

Sju områden för miljöarbetet i organisationen är prioriterade; transporter, energi, produkter och avfall, livsmedel, kemikalier, läkemedel och lustgas.

- Förtroende och nya affärer skapas också genom att vi som stor organisation självfallet är med och efterfrågar hållbara varor och tjänster. Genom att Västra Götalandsregionen vill ligga i framkant med höga egna miljöambitioner blir vi dessutom trovärdiga i det regionala tillväxtarbetet för att driva på utvecklingen av hållbara produkter, menar Sören Kviberg.

Stora miljöutmaningar

Västra Götalandsregionens mål hänger samman med de största utmaningarna för hållbar utveckling på både lokal och global nivå; Låg klimatpåverkan, Giftfri miljö, Hållbar resursanvändning, Biologisk Mångfald.

Ett exempel är bedömningen av de mycket stora miljö-, ekonomi-, och hälsoriskerna med den alltför höga användningen av antibiotika. Liknande aspekter finns för vår klimatpåverkan och dess konsekvenser för ekonomi, hälsa och samhälle.

Regionstyrelsen beslutade 2013-10-05 att föreslå regionfullmäktige att anta förslaget till miljöprogram för Västra Götalandsregionen 2014-2016. Regionfullmäktige sammanträder 2013-11-26.

www.vgregion.se/nastamiljoprogram



Kontaktperson: Sara Eriksson, miljöstrateg 0707-30 25 93


Läs meddelandet som PDF